Eerst even wat achtergrondinformatie. Wat je misschien niet weet is dat het suppen oorspronkelijk vanuit het surfen ontstaan is en eigenlijk een soort omgekeerde evolutie heeft meegemaakt. Oorspronkelijk waren er de extreme vormen van suppen in hoge golven, de downwinders, de channel-crossings. Zodra het aansloeg bij de eerste fanatiekelingen kwamen er ook wedstrijden met de bijbehorende ontwikkeling van diverse shapes. Daarna waren de eerste jaren van het suppen vooral een leuke afwisseling voor windsurfers en surfers en maakte de sport bij het grote publiek een matige groei door. Winkels en merken konden volmondig roepen dat het de snelst groeiende watersport ter wereld was maar die claim was niet zo moeilijk te maken omdat er weinig was om mee te vergelijken. Het suppen werd pas echt populair met de komst van opblaasbare boards, inflatables. De markt voor supboards werd zo ineens een stuk groter omdat niemand meer beperkt werd door bergruimte en transportproblemen. Inmiddels gaat de populariteit van de sport door het dak en dat groeit nog wel even door. De kans is dus groot dat het board waar jij voor het eerst op stond eigenlijk als laatste ontwikkeld is in het rijtje van verschillende soorten, shapes en disciplines zoals wave, Long distance, downwinders en race.
Goed, dan nu terug naar de vraag welk board voor jou geschikt is.
Allereerst de meest vanzelfsprekende vraag die je jezelf moet stellen; waar ga je het board voor gebruiken? Dan is het dus handig om te weten dat suppen niet slechts bestaat uit het peddelen op beken en sloten. Okee, het overgrote deel is op deze manier bekend geworden met de sport en zal dit waarschijnlijk ook blijven doen. Voor deze doelgroep is een breed scala aan geschikte boards beschikbaar. Aan de randen van dit scala vind je alle overige boards die min of meer gespecialiseerd zijn voor de overige disciplines zoals Touring, Downwinders, Windsurfsup, Kids, Yoga, Wildwater, Tandem, Race en Surf. Er zijn zelfs supboards speciaal ontwikkeld om te gaan hengelen.
De aantrekkingskracht van het suppen heeft het grotendeels te danken aan de toegankelijkheid. Je neemt een board en een peddel en hoppa, je kan het water op. De overgrote keuze aan boards is enerzijds een zegen maar kan ook je keuze lastiger maken als je door de bomen het bos niet meer ziet. Daar ben je uiteraard niet mee geholpen en misschien is de beste tip die ik je kan geven wel om gewoon een surfshop binnen te stappen en je daar goed voor te laten lichten. Dan weet je misschien na het lezen van dit artikel al beter wat je wilt en waar je voorkeur naar uit gaat. De tweede beste tip die ik je kan geven is om bij twijfel of interesse eerst één en ander uit te proberen bij je locale supschool. Daar kun je diverse boards testen en veel navraag doen. Je kunt als je wilt ook eens een les op zee boeken. Op deze manier ben je goed voorbereid en is de kans groter dat je de juiste keuze maakt bij de aanschaf.
In grote lijnen kun je boards beoordelen op lengte, breedte en dikte. Je kiest voor meer lengte als je meer “gilde” wenst. Je kiest voor meer breedte als je meer stabiliteit wenst. Dan kun je natuurlijk kiezen voor het langste en breedste board maar uiteindelijk schiet je daar ook niets mee op. Tè breed en je board wordt onnodig traag, tè lang en je board levert in aan wendbaarheid (en in geval van hardboards ook aan opbergruimte). Een tè breed board biedt je misschien ook sneller minder uitdaging. Een allround-board voor een gemiddelde beginner is een board met een lengte tussen 11’6” (3.50 m) en 12’6” (3.81 m) en een breedte rond 31’ (79 cm) met een volume tussen 300 en 340 liter.
Een touringboard kan voor een beginner ook een goede optie zijn als je het peddelen snel oppakt en vaak op het water staat. Deze boards zijn iets smaller en iets langer. Dat maakt ze een fractie instabieler maar daarentegen peddel je makkelijker langere afstanden.
Naast touringboards kan een longboard wavesup zelfs een leuke optie zijn. De outline van een dergelijk board is vrij conventioneel met een gelijkmatig verdeeld volume wat het board stabiliteit geeft. Let wel op dat zo’n board voldoende volume heeft voor jouw gewicht.
Voor een uitgebreider overzicht van alle board en disciplines kun je hier terecht.
Nu je weet van de diverse disciplines kun je de volgende afweging maken, ga je voor je een inflatable of een hardboard? Beide boards hebben specifieke voor- en nadelen:
Voordelen hardboards:
– meer performance op alle vlakken
Nadelen hardboards:
– neemt opgeborgen veel ruimte in
– gevoelig voor krassen en stoten
Voordelen inflatables:
– neemt weinig ruimte in wanneer opgerold
– iets robuuster, stoot- en krasvast
Nadelen inflatables:
– beperkte mogelijkheden in shape en daardoor minder performance
– oppompen kost tijd en moeite
Het is goed om te weten dat sommige inflatables inmiddels qua snelheid weinig onderdoen voor hardboards. Deze race-iSUP’s zijn vaak voorzien van extra details zoals toegevoegde latten voor extra stijfheid en kunststof hoekjes voor betere waterafvoer. Ook handig om te weten is dat er voor elke discipline wel een inflatable variant is, zelfs voor wavesup.
Misschien wel het belangrijkste wat nog niet aan bod is gekomen is de prijs die je bereid bent te betalen voor je eerste board. Het kan zijn dat je in eerste instantie wat schrikt van de nieuwwaarde van een goed board maar besef dan ook dat een goed supboard aan heel wat voorwaarden moet voldoen. Per slot van rekening wil je je ook niet al teveel zorgen maken over je veiligheid als je op het water staat. Die vanzelfsprekendheid vind je terug in de constructie en dat heeft nu eenmaal zijn prijs. Hele (té) goedkope boards herken je vaak aan de dikte, of beter gezegd het gebrek er aan. Boards rond of onder de 9 cm zijn veelal niet stijf en bieden je geen stabiliteit en zekerheid.
Heb je je oog laten vallen op een bepaald board maar vind je dit nog te duur dan is de tweedehands-optie misschien wel iets voor jou. Je bent beter af met een goed tweedehands-board dan met een twijfelachtig goedkoop nieuw board.