Wintersuppen: durf jij het aan?!

Wintersuppen: durf jij het aan?!

“Suppen in de winter?” Is dat niet eng vragen mensen links en rechts aan de kant. “Is het niet koud?” ook zo’n veelgehoorde vraag. Nee: suppen kan prima in de wintermaanden. Net zoals roeien, hardlopen of wielrennen.

Tijdens de wintermaanden is het wel belangrijk extra aandacht aan je kleding te besteden. Een veel gemaakte fout is een dikke wetsuit van bijvoorbeeld 5 of 6 millimeter. Omdat een wetsuit niet ademt kan de overtollige warmte er niet uit. Gevolg is dat je na een uur suppen drijfnat bent van het zweet. Kies daarom voor een wetsuit van 2-3 mm dik zodat je armen en schouders vrij kunnen bewegen.
Draag over je wetsuit een fleece jas of -trui. Als het waait is een muts erg prettig. Kies bij voorkeur voor een cool sjaal die niet los kan gaan tijdens het suppen.

Om je voeten warm te houden zijn de dikste surfboots, 6-8 millimeter, een aanrader! Omdat je voeten weinig bewegen en de watertemperatuur laag is krijg je in de wintermaanden vrij snel koude voeten. Zodra de temperatuur richting de nul zakt zijn handschoenen ook nodig. Er zijn allerlei neopreen handschoenen te koop. Kies hier niet voor de dikste aangezien je dan geen gevoel met je peddel hebt.

Ideaal zijn de droogpakken die speciaal voor het suppen worden gemaakt. Onder deze pakken draag je enkel thermo ondergoed. Mocht je in het water vallen dan blijf je droog. Zeker op echte koude winterdagen een fijn idee dat je niet direct onderkoeld raakt mocht je in het water vallen.

Draag voor je veiligheid ook altijd een veiligheidskoort in de wintermaanden zodat je je supboard altijd in de buurt houdt en er niet achteraan hoeft te zwemmen in geval van harde wind! Er zijn tegenwoordig heel veel waterdichte hoezen voor mobieltjes te koop. Schaf een hoesje aan en neem tijdens je wintersuptocht je telefoon mee. Fijne bijkomstigheid is dat je onderweg naar je favoriete muziek kan luisteren en foto’s kan maken om al je vrienden kan laten zien hoe mooi Nederland ’s winters op het water is.  Nu ben je er helemaal klaar voor om Nederland per sup te gaan ontdekken deze winter!

Have fun!

 

Bron: Het Watersportverbond

Share this post