Vinkeveen Winkel Angstel (< 17km)

Een mooie route van Hugo in de omgeving van Vinkeveen.

Vinkeveen Winkel Angstel
Bijna 17 kilometer
28 februari 2021
Start- en finish bij Zandeiland 4 ter hoogte van Baambrugse Zuwe 143a te Vinkeveen
Aantal gevonden ballen 4

Het begon vandaag met een kleine wereld met vrij dichte mist. Gelukkig had ik de route op de GPS staan dus zolang ik het zwarte lijntje in beeld hield kon ik niet verdwalen. Zonder GPS zou het op de plas anders vrij lastig geworden zijn. Later werd het steeds zonniger.

Het startpunt heeft voldoende parkeerplaatsen en een mooie lage kade. Toch was het er om 9.15 uur al vrij druk. Het is namelijk ook de plek waar heel veel duikers voor naar Vinkeveen komen. De Vinkeveense Plassen staan bekend om hun heldere water, ideaal voor duikers om te oefenen dus. Ook met suppen leuk want je ziet regelmatig ver onder je heel duidelijk de bodem.

Ik koos voor een niet te lange route deze keer. Vanaf het startpunt eerst een stukje over de plas gevaren en daarna langs de rand tussen enkele eilanden door naar de Winkel. Daar is een sluis die nu niet bediend werd (in de zomer mocht ik er wel een keer door), maar waar je goed omheen kunt lopen. Na de sluis kun je kiezen voor een grotere route linksaf over de Winkel, de Waver en de Holendrecht naar de Angstel. Ik koos voor rechtsaf om direct via de Winkel naar de Angstel te varen. Dit is soms een heel klein slootje en in de zomer schijnt het voor waterplanten te zijn. Nu was het goed te doen. Wel zijn er een paar lage bruggen. Bij de laagste kon ik plat liggend op de plank er precies onder door. Of dit gaat hangt af van de dikte van je plank en je buikomvang. Mensen die mij kennen en weten hoe dik een Starboard Allstar is, kunnen nu dus inschatten hoe laag de brug is.

Op de Angstel kun je 1 keer makkelijk fout varen. Het lijkt alsof je rechtdoor moet, maar je moet richting een molen met ophaalbrugje linksaf volgen.

Er waren op de oevers weer veel wandelaars en fietsers actief. Eentje vond dat ik mijn plank beter moest opblazen want je kon duidelijk zien dat er een deuk zat waar ik stond. Blijkbaar had deze “beste stuurman op de wal” nog nooit een hardboard sup met verlaagd stagedeelte gezien.

Na de provinciale weg (N201) volgt er een splitsing. Linksaf is de Angstel die uiteindelijk bij het Amsterdam Rijn Kanaal uitkomt ter hoogte van Nieuwersluis. Min of meer rechtdoor kom je via de Demmeriksesluis weer op de Vinkeveense Plassen. De laatste keer dat ik die sluis doorkwam was ca. 35 jaar geleden met de dagtocht van de zeilschool uit Loosdrecht waar ik toen werkte.

GPX file hieronder

Download(s):

Overige SUP TALK items

Contactformulier