Suppen met zijwind

Van beginner tot gevorderde supper, iedereen heeft wel moeite om zijn of haar board op koers te houden met zijwind. Voor sommige beginners is het zelfs een reden om groot open water te mijden. Dat is zonde, want met een paar kleine tips kun je makkelijker je board op koers houden en daarmee je bereik vergroten. Zo kun je vaker het water op en is de wind minder een beperkende factor bij het kiezen van je route.

Het eerste deel van deze uitleg is vooral voor beginners nuttig, het laatste stuk zal ook voor de gemiddelde of ervaren supper handig zijn. Om te beginnen is het goed om te weten waarom je je board niet op koers kunt houden.

De route die je peddelt staat meestal los van de wind die er op dat moment staat. Soms heb je de wind in de rug, dat merk je snel genoeg. Dat geldt ook voor tegenwind. Op beide koersen zullen zowel de wind als de golven de koers van je board niet of nauwelijks beïnvloeden. Hoe anders is dat voor zijwind! Beginners zullen merken dat hun board snel van de wind af wil draaien en zonder de juiste peddelslag drijven ze snel af om ergens onderwinds te eindigen. Niet alleen de wind is lastig maar ook de golfslag van opzij maakt je board extra wiebelig. Suppers die zelden of nooit op open water peddelen zullen dit al snel merken en kunnen hier lastig mee omgaan.

Goed, dan nu de uitleg. De resultante van de kracht van de wind zullen we voor het gemak samenvatten in één punt. Dat is grofweg het midden van je board, daar waar je staat. Deze kracht wordt deels door de vin onder je board opgevangen en deels door je peddelblad.

Je vin zit achter in je board, maar de resultante van de krachten boven water grijpt zoals gezegd in het midden van je board aan. Zonder extra kracht ontstaat dan een moment dat je board doet draaien. Sommige beginners stoppen met peddelen zodra ze merken dat het board ongewild van koers afwijkt en dat is dus precies de verkeerde reflex. Je board draait van de wind af.

Het is juist zaak om met je peddelblad de extra kracht te leveren zodat alle krachten in evenwicht blijven om je koers te houden.

 

Naast dat je niet moet stoppen met peddelen ga je ook verder voor op je board staan en verhoog je je frequentie. Je peddelt meer dan normaal verder voorin. Ook is het nuttig om jezelf iets kleiner te maken zodat de wind minder vat op je heeft. Sommige gevorderden houden hun peddel bovendien nog in de z.g. chokegreep waarbij de bovenste hand van de T-grip verplaats naar de steel. Voor extra stabiliteit zet je je voeten iets verder uit elkaar naar de zijkant van je board.

Hierbij moet wel opgemerkt worden dat je alleen met je blad tegendruk kunt geven als je je blad iets onder een hoek in het water zet, Je duwt dan als het ware de neus van je board opzij tegen de wind in.

Een extra tip die m.n. voor de gevorderde supper handig is, is om een kleinere vin te gebruiken. Dit lijkt tegenstrijdig, een kleinere vin maakt je board juist wiebeliger maar gevorderde suppers hebben minder moeite met hun balans. Het board zal minder snel van de wind af draaien omdat de resultante van de krachten onder water met een kleinere vin verder naar voren ligt. Ondanks dat het board beter op koers blijft zal het daarentegen wel iets sneller afdrijven, maar dat valt weer te compenseren door meer snelheid te maken.

Samengevat:

  • Doe een stap naar voren op je board
  • Peddel ver voorin
  • Verhoog je peddel tempo
  • Zet je blad iets onder een hoek in het water
  • Maak je kleiner

 

De beste tip is echter, laat je niet afschrikken, ga het water op en blijf vooral veel oefenen! Uiteindelijk kun je meer wind aan dan je vooraf voor mogelijk hebt gehouden.

Credit afbeelding header: Georgia Schofield

Overige SUP TALK items

Contactformulier