Er zijn verschillende opties, elk met voor- en nadelen maar uiteindelijk kan iedereen de beste keuze maken gebaseerd op persoonlijke voorkeuren, locatie en weersomstandigheden.
- Wetsuit
- Long John met jack
- Losse neopreen items
- Drysuit
- Hardloop kleding
1. Wetsuit
Mocht je met suppen in aanraking zijn gekomen omdat je al in bezit was van een windsurfsetje dan heb je er al één in de schuur hangen. Het is logisch en het kan prima. Realiseer je echter dat een 4/5 wetsuit al snel te warm is, zeker voor lange tourtochten. Bovendien heb je onderweg ook geen mogelijkheid om iets uit te trekken om wat af te koelen. Ook is je bewegingsvrijheid beperkt, met name bij je schouders.
Voor suppen op zee is een wetsuit juist wel een goede optie. Je gaat er van uit dat je regelmatig in het water ligt, dan wil je een nauwsluitend pak waar geen of weinig water inloopt en wat je niet hindert bij het zwemmen.
2. Long John met jack
Ga je een lang stuk touren dan is een Long John met jack vaak een ideale oplossing en al helemaal als de kans klein is dat je gaat vallen. Een Long John geeft je veel bewegingsvrijheid bij je schouders, maar dat is tevens ook het nadeel. Als je valt dan heb je geen neopreen aan je armen en dat koelt je af. Zorg er dus voor dat de extra laagjes die je over je pak aantrekt bestaan uit synthetische materialen, dus geen katoen e.d. Je kunt een thermoshirt onder je pak aantrekken, je kunt kiezen uit lange of korte mouwen, dik of dun. Over je Long John trek je dan een winddicht jack aan. Het voordeel van deze optie is het gebruik van meerdere laagjes die je desgewenst kunt aan- of uittrekken.
Er bestaan ook neopreen jasjes die je kunt combineren met je Long John, zo heb je eigenlijk een ideale combi mocht je nog niet helemaal zeker zijn van je stabiliteit. Dergelijke jasjes zitten ook wat ruimer bij je schouders. Maar zoals gezegd, het kan ook al snel te warm zijn, een 3 mm pak in combinatie met een 3 mm jasje is 6 mm neopreen. De enige optie is dan de rits openen of het jack om je middel binden.
3. Losse neopreen items
Naast het wetsuit en de Long John bestaan er ook nog losse items; broeken, shirts en jasjes van neopreen. Soms specifiek ontworpen voor suppen, soms ook voor gebruik in andere watersportdisciplines. De items die speciaal voor suppen zijn ontworpen zijn vaak gemaakt van 2 à 3 mm neopreen en overbruggen zo de kloof tussen wetsuit, long John en hardloopkleding. Ideaal om onderling te combineren. Je dient je overigens wel af te vragen of je beter af bent met een losse neopreen broek gecombineerd met een neopreen jack dan met een pak uit één stuk.
4. Drysuit
Een drysuit is een waterdicht pak met een ruime mate van bewegingsvrijheid. Je kunt er thermokleding naar keuze onder aantrekken, ideaal dus als je voor extra warm, of juist “minimaal” wilt gaan. Ondanks de bewegingsvrijheid zit het pak natuurlijk wel strak om je hals, je polsen en je enkels om lekkage te voorkomen. Een nadeel van een drysuit is de prijs, die begint pas rond 600 euro. Ook de looks zijn niet ieders ding moet gezegd worden. Mocht je ongevoelig zijn voor prijs en looks dan biedt een drysuit het beste compromis tussen bewegingsvrijheid en (variabele) isolatie. Met name geschikt voor tourtochten en wedstrijden. Niet geschikt voor suppen in de golven omdat je er niet fijn mee kunt zwemmen en ook omdat het materiaal niet geheel ongevoelig is voor scheuren. Een pionier van drysuits is SUPSKIN maar inmiddels worden ze ook aangeboden door een aantal andere merken.
5. Hardloop kleding
Prima geschikt voor de warmere winterdagen maar dan moet je wel zeker weten dat je niet te water gaat. Voor lopers is er veel beschikbaar, combineer een tight eventueel met thermokleding. Trek er één of twee lycra’s bij aan met korte of lange mouwen en daar weer overheen een winddicht jack. Ideaal als meerdere laagjes gewenst zijn maar zie het vooral als een alles-of-niets-optie, als je valt koel je meteen af. Mocht je dan ver van huis zijn is dat op zijn zachtst gezegd best vervelend. Een no-go voor suppen op zee.
Handen
Koude vingers wil je niet. In elke goede surfzaak vind je een ruime collectie aan neopreen handschoentjes maar je zult al snel merken dat ze voor suppen niet allemaal even geschikt zijn. Als je teveel gaat knijpen in je handen resulteert dit al snel in dikke onderarmen met kramp als gevolg. Kies ze dus vooral niet te dik, liever nog; ga als het kan voor de versies met open handpalm. De meeste isolatie heb je nodig op de bovenzijde van je hand, de palm hou je tegen je peddel en koelt minder af.
Voeten
Omdat je stil staat op je board, nou ja, je voeten dan toch en omdat ze bijna permanent nat worden is goede isolatie noodzakelijk. Het voordeel van schoenen of laarzen is dat, in tegenstelling tot je pak, bewegingsvrijheid niet zo belangrijk is. Er is een ruim aanbod aan schoenen te koop en het isolerend vermogen hangt vooral af van de dikte van het neopreen. In de herfst kun je volstaan met normale neopreen schoentjes of laarzen. Wordt het dan kouder dan kun je daar nog neopreen sokken bij aantrekken. Dan combineer je bijvoorbeeld 4 mm sokken met 3 mm schoenen, in totaal dus 7 mm isolerend vermogen. Je wilt natuurlijk wel dat alles nauw aansluit dus waarschijnlijk zul je dan in een extra paar schoenen moeten voorzien.
Naast neopreen is er nog een optie die bij veel mensen populair is, merinowollen skisokken onder waterdichte zeillaarzen.
Caps
Als laatste zijn er nog de neopreen mutsen. Vooral gebruikt door de mannen waarbij een volle haardos, al dan niet vrijwillig geen optie meer is. Soms volstaat een hardloopmuts ook.
Mag je ook dragen als fashionstatement trouwens…
Met deze tips kun je deze winter met een gerust hart het water op! De beste dagen op het water zijn toch vaak de mooie winterdagen met strakblauwe luchten en spiegelglad water.