Stad en plassen Gouda en Reeuwijk

Deze keer weer een mooie tocht van Hugo door enerzijds de historische stad Gouda en anderzijds over de mooie Reeuwijkse Plassen. Hugo vertrok samen met Herman van den Berg bij Restaurant de Kleischuur in het centrum van Gouda. Samen peddelden ze langs de rand van het centrum richting de Reeuwijkse Plassen.

Stad en Plassen: Gouda en Reeuwijk

Ca. 22 km

12 juni 2021

Start bij Restaurant de Kleischuur aan de Vest in Gouda 

Aantal ballen 2

Deze keer weer een mooie tocht door enerzijds de historische stad Gouda en anderzijds over de mooie Reeuwijkse Plassen. Herman van den Berg en ik vertrokken bij Restaurant de Kleischuur in het centrum van Gouda. Je moet dan wel een dagkaart parkeren kopen, maar als je zoals wij vroeg begint, is daar wel genoeg plek.

We voeren eerst langs de rand van het centrum richting de Reeuwijkse Plassen. Aan de rand van Gouda kom je langs een sluisje waar wij makkelijk omheen konden lopen.

De Reeuwijkse Plassen bestaan uit allerlei kleinere plassen omringd door wegen met mooie huizen. De doorgangen van de ene naar de andere plas zijn niet altijd even makkelijk te vinden. Het is daarom van belang om of vooraf een gpx route te maken of een goede kaart bij je te hebben. Ik had het eerste gedaan, maar soms zijn we daarvan afgeweken omdat dat qua wind op de plassen gunstiger was. In het begin was er niet zoveel wind, maar later werd het meer en op de laatste plas moesten we echt even bikkelen om tegen de wind in over te steken.

Nog even een wetenswaardigheidje (ik heb toch iets van een schoolmeester in me). Je kunt in Nederland aan de naam horen of je te maken hebt met een mensen gegraven of een door de natuur gemaakte watervlakte. Wanneer het plassen genoemd worden (bv. Loosdrecht, Vinkeveen, Nieuwkoop, Reeuwijk) is het door mensen gemaakt (meestal bij turfsteken) en wanneer het een meer heet (bv. Slotermeer, Tjeukemeer, Braassemermeer) is er natuurlijke oorsprong.

Tussen de plassen voerde onze route soms ook over slootjes tussen de huizen en de wegen met daarover natuurlijk veel en soms lage bruggetjes. We hoefden echter nergens het water uit omdat ze te laag waren.

Na de plassen voeren we weer terug richting Gouda en dus wederom langs het sluisje. In Gouda zijn we deze keer eerst een doodlopend stuk door het centrum ingegaan. Gouda is een mooie stad met veel oude gebouwen en de route loopt onder sommige van deze panden door. Vlak bij de grote Sint Janskerk is een stuk waar je beter even op de knieën verder kunt gaan. Enerzijds door de vele lage bruggetjes, maar anderzijds doordat het erg ondiep is met het risico dat je scheg ergens achter blijft steken. De beloning is dit echter wel waard want bij het keerpunt is een prima Italiaanse ijssalon waar we ons zelf op een heerlijk ijsje hebben getrakteerd.

Terug bij het startpunt zijn we nog even op en neer gevaren naar de museumhaven waar allerlei mooie oude boten liggen.

Link film: https://youtu.be/XyFpUKHHAbc

Download(s):

Overige SUP TALK items

Contactformulier