Sorge van Alt Duvenstedt naar Hohner Fähre

De laatste van de drie rivieren waarvoor Hugo de kanokaart met opstapplaatsen heeft gebruikt is de Sorge. Deze route gaat van Alt Duvenstedt tot de Eider die uitkomt bij Hohner Fähre.

Sorge van Alt Duvenstedt naar Hohner Fähre

Ca. 28,8 kilometer

26 juli 2021

Start kanoplaats Owschlag

Finish strandje aan de linkeroever bij Hohner Fähre.

Aantal ballen 0

Aantal keer klunen 3x (wel ophaalservice nodig)

De laatste van de drie rivieren waarvoor ze hier een kanokaart met opstapplaatsen e.d. hebben is de Sorge. Vandaag heb ik die gevaren van Alt Duvenstedt tot waar hij in de Eider uitkomt bij Hohner Fähre.

De Sorge is de kleinste van de drie rivieren. In het begin is hij vrij smal, stroomt aardig en heeft wel veel waterplanten. Hierdoor kun je niet optimaal van de stroming gebruik maken want je moet steeds zig zaggen langs de planten en opletten dat je niet opeens blijft steken. Hierbij is meestal langs een van de oevers een open stuk water te vinden omdat het daar het hardste stroomt. Je moet dan wel goed opletten op oude palen van een grotendeels verdwenen beschoeiing die onderwater staan. Daar wil je niet opvaren en zeker niet opvallen.

Het landschap is zeker op het eerste stuk wel erg mooi en met veel variatie. Let wel op de golfballen bij de golfbaan waar je langs vaart.

Na ca. 16 kilometer kwam ik een maaiboot tegen die verderop hele stukken waterplanten had gemaaid. Hierdoor werd het varen erg lastig want los drijvende waterplanten zijn veel lastiger  dan in de richting van de stroming zwaaiende vaste waterplanten. Na een paar kilometer ploeteren met telkens grote hoeveelheden remmende planten aan de vin werd het gelukkig weer wat breder en kon ik de planten beter ontwijken.

Vervolgens volgt een lang recht stuk waar de Sorge volgens mij omgelegd en gekanaliseerd is. Dat eindigt bij een grote stuw. Hiervoor hadden alle gemaaide waterplanten zich verzameld, maar ik kon nog net bij de kanosteiger komen. Dit is de derde en laatste keer klunen op deze route. De eerste twee waren eerder, kort en goed te doen. Deze is wat langer.

Ook voor deze tocht geldt dat je voldoende eten en drinken moet meenemen want onderweg is niets te krijgen.

Na de stuw volgt weer een kronkelend deel met inmiddels vrijwel geen stroming meer. Net na de monding in de Eider werd ik weer door mijn lieftallige vrouw opgehaald.

Link film: https://youtu.be/d8OFmOA15L8

Download(s):

Overige SUP TALK items

Contactformulier