Schwabstedt Suderstapel

Nog steeds in Duitsland en Hugo verkent een route dicht bij de Campingplaats in Suderstapel. Een tocht van ruim 30 km, via de Treene en de Eider naar Friedrichstadt, ofwel “Klein Amsterdam”

Schwabstedt Suderstapel

Ca. 32,5 kilometer

23 juli 2021

Start kanoplaats Schwabstedt

Finish ferienpark Suderstapel

Aantal ballen 0

Aantal keer klunen 1x of 2x

Ook in Duitsland is een tocht soms in het echt anders dan vooraf aan de hand van de kaart e.d. bedacht. Jeannette bracht me vandaag naar Schwabstedt. Dat is maar ca. 7 km van onze camping in Suderstapel, maar om terug te suppen naar de camping is het ca. 32,5 km.  Schwabstedt ligt aan de Treene. Deze eindigt na ca. 6,5 km bij Friedrichstadt in de Eider. De bijnaam van Friedrichstadt is Die Hollandische Stadt of Klein Amsterdam. Hoewel het wel een heel kleine versie van Amsterdam is, is het wel een mooi stadje met zelfs grachten, rondvaarten e.d.. Ik heb de meeste grachten meteen maar even meegepakt.

Er zijn twee sluizen om van de Treene naar de Eider te komen. Ik koos de verkeerde want dat was meer een stuw dan een sluis. Ik kon er via de camping wel het water uit komen, maar eenmaal op de dijk van de Eider bleek ik geen rekening gehouden te hebben met het getij. Ik zat inmiddels zo dicht bij de zee dat eb en vloed hier goed merkbaar zijn. De Eider stond heel laag en was nog verder aan het leeglopen. IK moest echt zoeken naar een plek om weer het water in de kunnen komen zonder eerst meters door slijk te moeten worstelen. Het water stond bijna 2 meter lager dan bij vloed. Uiteindelijk ben ik lopend naar de andere sluis gegaan en vond daar met moeite een plekje waar ik voorzichtig het water kon bereiken.

De GPX route die bij dit verslag op suppen.nl zit heb ik zo aangepast dat je in ieder geval bij de goede sluis uitkomt. Het blijft dan echter lastig om op de Eider te komen en vooral van belang om vooraf de route zo te plannen dat je met het juiste getij aan het tweede deel van de tocht op de Eider begint. Dat is lastig want bij hoogwater kom je er wellicht makkelijk in, maar wanneer het dan weer eb wordt heb je op de Eider serieus stroming tegen en bij laagwater kom je er moeilijk in, maar heb je als het weer vloed wordt de stroming mee.

Eenmaal terug op het water moest ik nu eerst een aantal kilometers tegen de ebstroom in peddelen en dus kwam ik maar langzaam vooruit. Ik kon aan de markeringen als boeien, houten staken e.d. wel zien dat de stroming langzaam afnam en uiteindelijk zelfs draaide toen de vloed weer op kwam. Ik hoopte nog op een mooie vloedgolf, maar die kwam niet.

Na ca. 5,7 kilometer kom je op de Eider bij een stuw met een sluis er naast. Er kwamen net twee boten uit de sluis en dus stonden de deuren aan mijn kant open. Ook gingen de lichten op groen dus, hoewel ik dat niet verwacht, dacht ik dat ik de vrij grote sluis in mocht varen. Eenmaal in de sluis gebeurde er echter niets en zag ik ook niemand. Net nadat toch maar de kant op wilde klimmen om om de sluis heen te lopen (wat ter plekke niet makkelijk was geweest overigens) kwam er een klein bootje met een beroepsvisser de sluis in varen en verscheen de sluiswachter uit de verkeerstoren. Hoewel ik formeel niet mee mocht wilde hij voor mij wel een uitzondering maken. De stroming tijdens het schutten stelde niets voor. In de sluis probeerde  de visser me nog een nog levende snoek van zeker 1 meter lang te verkopen, maar ja hoe moest ik die nu meenemen.

Na de sluis was het nog ca. 16 km tot het eindpunt. Met de stuw simuleren ze ook op dit stuk eb en vloed, maar in beperkte mate. Ik had dus nog wat stroom mee en wind stond er nauwelijks. Het laatste stuk deed me denken aan de laatste etappe van de sup11city. Je ziet dan al ver voor Leeuwarden de hoge torenflat daar. Hier zag ik al zeker 10 kilometer voor het eindpunt de kerktoren van Suderstapel. Die staat op een bergje en door het vele slingeren wat de Eider hier doet lijkt het al snel vlakbij.

Al met al was het een pittige tocht die echter wel de moeite waard was.

Link film: https://youtu.be/agMqiPCalH4

Download(s):

Overige SUP TALK items

Contactformulier