Parrega Makkum Workum (zo’n 26,5km)

Omdat Friesland nooit verveeld. Hugo trok er op uit voor een rondje Parrega, Makkum Workum.

Parrega Makkum Workum
Ca. 26,6 km kilometer
15 mei 2021
Start- en finish ter hoogte van Trekweg 66 in Parrega
Aantal ballen 0

Ondanks wat somber weer met kort wat miezerregen was het ook vandaag G.S.W.O.P.S.  Dit verdient natuurlijk enige toelichting. Lang geleden was er een Nederlandse scheepwerf Verolme. Dit bedrijf ging ondanks enorme financiële steun van de overheid failliet. Ze hadden o.a. veel geld verloren aan een Amerikaans bedrijf wat M.M.W.O.P.S. heette. Tijdens een hoorzitting van de parlementaire enquête in de Tweede Kamer over het faillissement was de Amerikaanse directeur van dit bedrijf aanwezig. Pas daar vroeg iemand hem wat M.M.W.O.P.S. betekende. Het echt Amerikaanse antwoord was: Making Money While Other People Sleep!!!

Ik heb daarom jaren later mijn eerste sup G.S.W.O.P.S genoemd; Great Supping While Other People Sleep. Mijn huidige Starboard Allstar heet nu GSWOPS 2.

Dan nu de route van vandaag. Ik begon in Parrega. Bij de derde etappe van de Sup11city komen we hier ook langs. Omdat het bij de wedstrijdsuppers de laatste jaren onderdeel is van de time trial Workum-Bolsward denk ik echter dat de meeste deelnemers geen tijd nemen of energie hebben om ook nog wat om zich heen te kijken. Toch is het wel een grappig lintdorp langs het water.

Ik koos ervoor het bedachte rondje tegen de klok in te varen en ging dus eerst naar het noorden. In Tjerkwerd verliet ik het elfstedenparcours door linksaf richting Makkum te gaan.

Voor Makkum ben ik nog even het doodlopende stukje op en neer naar Allingawier gevaren. Allingawier is een mooi klein museum dorpje en zeker de extra kilometer waard. (https://www.frieslandwonderland.nl/friesland/plaats/allingawier)

Ook Makkum is de moeite waard, maar omdat ik er aan keer geweest was passeerde ik het nu via de Lytse Sylroede aan de zuidkant. Als er nog nooit geweest bent kun je ook Makkum zelf varen.

Na Makkum ging de route over de Dyksfeart richting het zuiden. Het beeld lijkt erg op het bij de elfstedensuppers bekende stuk na Stavoren; aan de ene kant de zeedijk en aan de andere kant boerderijen en weilanden. Bij Kooihuizen ben ik even de dijk opgelopen om het mooie natuurgebied daarachter te bekijken.

Ook kom je nog door de leuke, kleine plaatsjes Piaam en Gaast.

Na Gaast ben ik van de Dyksfeart afgegaan en richting Ferwoude gevaren. Het stuk van Ferwoude naar Workum is zonder dat het echt lastig is wat ondieper. Ik denk wel dat er verder in de zomer problemen met de vele waterplanten kunnen zijn.

Eenmaal in Workum kom je weer op de Workumer Trekfeart en dus het elfstedenparcours. Zeker het eerste stuk kan qua boten druk zijn.

Bij de Sup11city kom je aan het eind van Workum altijd langs een haven waar veel mooie Lemsteraken e.d. liggen. Nu had ik eindelijk de tijd om deze eens wat beter te bekijken. Daarna is het nog ca. 4,5 km naar het noorden om weer bij het startpunt te komen.

Achteraf gezien had de route waarschijnlijk beter andersom kunnen doen want nu had ik op de Dyksfeart zowel wind als wat stroom tegen. Ik weet echter niet of de stroom daar altijd dezelfde kant op gaat.

Al met al een leuke route waar helemaal niet gekluund hoeft te worden.

Download(s):

Overige SUP TALK items

Contactformulier