Oude IJssel van Genderen tot Doesburg (ca 262km)

Deze keer trok Hugo richting de Duitse grens om een stuk van de Oude IJssel te peddelen. Een route met een klein stukje geschiedenis.

Oude IJssel van Genderen tot Doesburg

Ca. 26,2 km

19 juni 2021

Start bij de brug over de Oude IJssel in de Engbergseweg in Genderen

Finish bij de sluis Doesburg tussen de Oude IJssel en IJssel

Aantal ballen 0

Aantal keer klunen 2

Deze tocht liep van de Duitse grens naar Doesburg. Daarmee heb je het hele Nederlandse deel van de Oude IJssel gehad. Deze rivier komt uit Duitsland en heet daar de Issel. Vroeger heb ik altijd geleerd dat de IJssel in Nederland een aftakking van de Rijn was, maar inmiddels weet ik dat de IJssel vroeger geen verbinding met de IJssel had. Het was de Romeinse Veldheer Drusus die om meer water naar het noorden af te voeren de zogenaamde Drususgracht liet graven (nu het Pannerdensch Kanaal genoemd) en die zo de Rijn met de IJssel verbond. De Issel en de Oude IJssel zijn dus de oorspronkelijke loop van de IJssel. Bij Doesburg (naar men zegt vernoemd naar Drusus via Droesusburg) komt de Oude Rijn weer bij de huidige IJssel.

Tot zover deze geschiedenisles (waar de meeste suppers waarschijnlijk helemaal niet op zitten te wachten), nu de tocht zelf.

De brug in de Engbergseweg waar ik begon ligt ca. 300 meter van de grens dus ben ik eerst even een stukje naar Duitsland gevaren. Bij de grenspaal (zie het tweede shot van de film) ben ik gekeerd.

Zeker het stuk tot Doetinchem is door het mooie landschap meer dan de moeite waard.

Bij Ulft volgt al snel de eerste stuw. Er zijn prima voorzieningen om deze d.m.v. klunen te passeren.

Hoewel het dus een rivier is, staat er zo goed als geen stroming. Of dit altijd zo is weet ik niet, maar heel veel zal het nooit worden.

Nog voor Doetinchem is de tweede stuw. Er is hier ook een sluis, maar die draait maar een paar keer per dag en ik weet niet of je er met je sup dan in mag. Het is ook niet nodig want ook hier is een goede klunvoorziening.

Ongeveer halverwege passeer je Doetinchem. Hoewel dit op zich een aardige stad is, zie je vanaf de Oude IJssel vooral industrie. Er is maar een klein gedeelte waar je het idee hebt het centrum te zien. Daar is wel een terrasje aan het water, maar ik ben gewoon doorgevaren.

Na Doetinchem is de rivier breder en minder beschut door bomen dus wanneer je zoals ik vandaag vooral wind tegen hebt, ga je dit zeker merken. Wel is het landschap wederom fraai te noemen. Zeker rondom Laag Keppel met Kasteel Keppel (waar ik via mijn werk ooit een diner heb gehad).

Bij het eindpunt zit aan de linkerkant net voor de sluis weer een zogenaamde kanostoep en is ook een parkeerplaats.

Link film: https://youtu.be/8hvGxRNKLPg

Download(s):

Overige SUP TALK items

Contactformulier