Onderdendam Uithuizen Middelstum (noord Groningen) 26,5km

Hugo trok er, waarschijnlijk tijdens zijn laatste tocht van 2020 op uit in noord Groningen, een ronde die je het beste bij lekker weer kunt doen.

Laat ik de tocht van vandaag maar een goede fysieke en mentale training noemen. Ik heb een rondje van 26,6 km vanuit Onderdendam gemaakt. Dat ligt boven Groningen. Het regende toen ik vertrok en dat deed het ook nog toen ik terug kwam. Verder aardig wat stroom tegen op de eerste helft en toen dat weg was had ik de wind tegen. Er was na 20 km een stuk waar zelfs ik tegen de grens van “is dit nog leuk” aanliep, maar toen kwam er wat beschutting tegen de wind en kreeg ik meer stroom mee waardoor het toch weer goed kwam.

Wel goed mijn supskin droogpak kunnen testen zonder in het water te vallen. Een geslaagde test want na ca. 4,5 uur suppen was ik nog droog.

De route was wel aardig, maar de wereld is nu eenmaal mooier met een zonnetje. Het filmpje is dan ook wat somber ondanks dat ik hem met bewerken wat meer licht heb gegeven.

Twee goed omheen te lopen sluizen onderweg die je eventueel ook zelf kunt bedienen.

Het kaartbeeld maakt duidelijk dat er niet veel rechte stukken in zitten. Dat zegt echter niet alles, want slingerend door steeds hetzelfde landschap met weinig variatie is misschien wel minder leuk dat rechtdoor met steeds andere dingen om te zien. Op deze route zie je in dit jaargetijde in het noordelijke, slingerende stuk vooral geploegde zeeklei, af en toe gras en soms een vanggewas op een akker. De dorpjes met mooie plaatsnamen als Doodstil, Kantens, Middelstum, Onderdendam  en Fraamklap zijn wel leuk met mooie huizen. Ook kun je uitstapjes maken naar Usquert en Uithuizen. Dat heb ik nu niet gedaan omdat alle kroegen daar i.v.m. de corona toch dicht zijn.

Wel heb ik begrepen dat het smalle stuk na de noordelijke sluis (tussen Usquert en Uithuizen) zomers veel waterplanten kan hebben. Het is vooral een tocht voor het voorjaar denk ik.

Koud heb ik het alleen de eerste 5 minuten aan mijn handen gehad en later na een 5 minuten lunch pauze nog een keer. Bij dit weer is het wel van groot belang veel te blijven eten en drinken onderweg. Met 4 graden Celsius gebruik je natuurlijk veel energie om warm te blijven. Ik heb genoeg gegeten want ik ben geen een keer tegen de grenzen van mijn energie aangelopen.

Download(s):

Overige SUP TALK items

Contactformulier