Niek (Fanatic, ION), allereerst gefeliciteerd met je overwinning in de non-stop 11CitySUP. 2017 was op zijn zachtst gezegd een memorabele editie met regen, kou en veel wind. Je tijd van 23:59:48 is gezien de omstandigheden erg snel en we zijn erg benieuwd naar je voorbereiding en training.
1. Hoe ziet je trainingsschema er uit naar aanloop van een nieuw seizoen?
Ik heb in de paar jaar dat ik SUP verschillende soorten geprobeerd. Ik ben er ondertussen wel achter dat lange tochten niet zoveel doen voor je conditie en techniek. Zeker als je ze ook nog intensief maakt. Mijn lichaam heeft dan te veel tijd nodig om te herstellen voordat ik de volgende pittige training kan doen. Dus doe ik veel interval. Zeker aangezien ‘het korte werk’ mijn zwakke punt is, is daar veel te verbeteren. Ik sta zo’n 3 per week op de sup om echt te ‘trainen’. Daarnaast nog wat fietsen en thuis fitness oefeningen. Verder windsurf ik veel, en daarmee train je eigenlijk dezelfde spieren en conditie.
2. Hoe train je tussen de wedstrijden door tijdens het seizoen?
Na een wedstrijd eerst rust. Steevast denk ik 2 dagen na de wedstrijd dat ik weer helemaal hersteld ben en ga ik weer vrolijk SUPpen. Weer 2 dagen later kom ik er achter dat ik echt nog niet hersteld ben en doe ik weer een stapje terug. Een ezel stoot zich in het algemeen.. ach ja, laten we het maar op ‘enthousiasme’ houden… Daarna dus veel interval en de laatste week voor de wedstrijd doe ik vrij weinig. Misschien 2 keer rustig suppen of een interval van 30seconden. Ik wil altijd veel meer op het water staan dan dat ik doe, maar moet mezelf echt inhouden. Ik ben er ondertussen achter dat ik niet zo snel herstel. Het zal wel iets met genen en leeftijd te maken hebben. Van april t/m otbober geef ik ook veel windsurf en SUP lessen. In het hoogseizoen sta ik dus dagelijks op een windsurfboard of SUP. Aan de ene kant is het dus een voordeel dat ik de hele dag al windsurf of SUP, want je ‘traint’ je lichaam terwijl je lesgeeft. Aan de andere kant blijft er dus weinig tijd en energie over om echt specifiek te trainen.
3. Hoe heb je je fysiek voorbereid op de Elfsteden non-stop?
Een tocht van 150km maken heeft niet zoveel zin omdat ik dan dus 3 weken moet herstellen. Ik heb 1 x 35 km, 1 x 55 en 1 x 70 km gesupt in de laatste 6 maanden voor de Non-Stop. Daarnaast nog een paar keer 30 tot 60 minuten rond het omslagpunt en verder alleen maar interval van tussen de 30 seconden en 5 minuten. Maar doordat ik met de windsurf- en SUPlessen dus regelmatig 8 uur per dag op het water sta, is dat eigenlijk ook al een vorm van trainen. Tijdens de race zelf had ik dus ook weinig last van de benen. Nadien natuurlijk wel spierpijn in de hamstring en billetjes. Maar de non-stop is meer ‘mentaal’ dan ‘lichamelijk’. Je moet er de uitdaging in zien. En dat hebben niet veel mensen. Prima. Ik wel. Ik vind het fantastisch. Echt een strijd met jezelf met de elementen. Of: een strijd tegen jezelf en tegen de elementen. Het is net hoe je er tegenaan kijkt.
4. De Elfstedentocht kenmerkt zich door lange dagen op het water, voeding is erg belangrijk. Wat en hoeveel eet je voorafgaand aan een dag op het water?
Voor alle wedstrijden eet ik de avond voor de wedstrijd pasta. s’ ochtend havermout en een goede bak koffie. Niet teveel eten en zeker niet kort voor de wedstrijd vol proppen. Voor de non-stop at ik iets meer en dronk ‘s avonds en ‘s ochtends ook nog een bidon carboloader.
5. Éénmaal op het water lijkt er weinig gelegenheid meer te zijn voor eten en drinken. Hoe, hoeveel en wat eet en drink je tijdens de race?
Je kan zo veel tijd nemen om te eten en drinken als je wilt tijdens de non-stop. Alleen betekent 1 minuut langer eten op de kant… dat je op het water heeeeel veel harder moet peddelen. Dus het is handig als je daarover van tevoren hebt nagedacht. Tenminste, als je de non-stop zo snel mogelijk wilt peddelen. Er zijn natuurlijk ook mensen die met een heel ander doel aan de start verschijnen. Ongeveer om de 25 km stond mijn vader de hele race klaar met een tas met eten en drinken. Een goede verzorger is essentieel. Per 25 km drink ik zo’n 2,5 liter water met sportdrank. Ik heb 2 hydration bags, die ik dus elke stop wisselde. Daarnaast dronk ik snel ongeveer een halve bidon leeg. 2 krentenbollen ging er in mijn jaszak evenals een stuk of 5 mueslirepen. Ik at dan ook nog een banaan en een pannenkoek. Dat is denk ik 1 tot 2 minuten werk en dan weer weg. Het meeste eten en drinken deed ik dus onderweg om zo min mogelijk tijd te verliezen. En eigenlijk deed de hele top 5 het zo.
6. Wat eet je na een etappe?
Normaal zo snel mogelijk de eiwitten (shake), koolhydraten (brood of pasta) en vocht (water) aanvullen. Ik ben niet zo van de poeders en pillen al ontkom je er soms toch niet aan.
7. Direct na de finish is het altijd hectisch terwijl verzorging prioriteit heeft. Hoe ziet het verloop van de dag na aankomst er uit?
Ja, die verzorging schoot er inderdaad flink bij in na de finish. Het was behoorlijk hectisch. Het regende keihard, ik was helemaal kapot en er stonden allemaal mensen te applaudisseren. Echt helder nadenken was er niet meer bij. Er kwam veel emoties naar boven. Eerst heb ik m’n dochter heel veel knuffels gegeven en toen heb ik droge kleren aangedaan. Daarna wilde de meneer van de Leeuwarder Courant graag zo snel mogelijk een interviewtje doen. En daarna wilde ik nog even alle mensen spreken die speciaal waren gekomen. Pas daarna had ik me bedacht dat het wel handig zou zijn om wat te eten en drinken. Cola had ik behoefte aan. Iets wat ik normaal echt nooit drink. Later nog wat krentenbollen en nog meer cola. ‘s Avond laat bedacht ik me dat een eiwit shake ook wel handig zou zijn.
8. Wat doe je voor herstel na een etappe?
Zie vraag 7.
Bedankt Niek voor het geven van een inkijkje in je training en voorbereiding. Veel succes met je komende sportieve uitdagingen!