Nationaal park Alde Faenen

Ella & Wietske hebben het nationaal park Alde Faenen verkent en delen de route en een aantal mooie foto’s met ons.

Ons land kent 20 nationale parken. De Alde Faenen is er daar een van, een waterrijke, voor een peddelaar dus een must stop!

Haast moet je hier niet hebben. Het gebied is ontstaan uit veenafgravingen en het landschap enorm afwisselend; petgaten, rietlanden, ruigten, struwelen en moerasbossen. Je kan hier uren peddelen over de smalle doorgangen en open plassen. Laat je vooral niet afschrikken als het druk is op het water. Met de SUP zijn veel vaartjes toegankelijk welke voor grotere vaartuigen buiten bereik zijn. Je ontsnapt dus zo aan de drukte.

Startlocatie:
De Alde Faenen, gelegen op steenworp van Leeuwarden en goed toegankelijk vanaf het dorp Aernewald. Een klein dorp maar van alle gemakken voorzien. Goede parkeerplaats bij de VVV, verhuur en de mogelijkheid voor koffie. What else do you need?

Afstand
Een uitstapje van de hoofdvaargeul af is zeker de moeite waard. Het wiel zelf uitvinden is niet nodig mocht je dit te spannend vinden. Volg een van de reeds uitgezette peddel-routes. Zoals de 12km van Alde Faenen. Deze route gaat door het hart van het gebied.

Als je denkt dat je verkeerd zit kijk dan nog eens goed. Een smalle doorgang of een stukje klûnen zal je naar een nieuw stuk brengen. Soms is het wat ondiep, breng dus niet je langste fin mee en schoentjes kunnen fijn zijn, al is het een prachtig mooie steiger die de wateren verbind op deze route.

Ben je in voor meer? Geniet van ook van de 12km van Aernewald. Deze route brengt je door de omliggende polder. Weidse uitzichten, maar minder mogelijkheid tot rondzwerven en open water. De route kent 4 overdragingen welke niet allemaal even toegankelijk zijn met de SUP, maar met wat handigheid wel te doen.

Is 12km teveel van het goede? Pak dan de extra lus van 7km van de Jan Dirkspolder.

Bijzonderheden

Friensland heeft vele (kano)stijgers. Stel je pauze dus zeker niet uit tot terugkomst maar neem eten en drinken mee, geniet vanaf een van de vele aanlegplekken. Hou je ogen trouwens open, je kan hier een zeearend spotten!

Geniet!

Ella Oesterholt
Wietske Kuipers

Download(s):

Overige SUP TALK items

Contactformulier