Monnickendam Gouwzee Volendam Edam

Dit keer een open water tocht van Hugo, soms moet je een route aanpassen aan onverwachte omstandigheden.

Monnickendam Gouwzee Volendam Edam
20,5 km
Start en finish aan ’t Prooyen in Monnickendam

Hoewel ik niet altijd even goed kan omgaan met onverwachte veranderingen moet je bij het suppen van tochten soms kunnen besluiten dat je de geplande route toch maar moet aanpassen.

Ik had vandaag gekozen voor een rondje over het enige stuk binnenwater wat we in Nederland nog zee noemen volgens mij; de Gouwzee. Ik wilde vanuit Monnickendam met een bocht naar Marken, vervolgens naar Volendam en dan weer terug naar Monnickendam.

Er was voorspeld dat het wat ging vriezen en dat er weinig wind vanuit het zuidoosten zou zijn, een mooie kans voor een tocht op wat groter open water. Er bleek echter toch wel wat meer wind dan verwacht te zijn en het was meer zuid-zuid-west dan zuidoost. Toen ik na de bocht op de Gouwzee richting Marken ging varen zag ik dat het na Marken een lastig stuk met zijwind naar Volendam zou worden. Mede omdat ik alleen was besloot ik Marken rechts te laten liggen voor een volgende keer en meteen naar Volendam te suppen. Het werd zelfs een lekkere downwinder.

Na een haring met uitjes ben ik gaan kijken of ik binnendoor terug naar Monnickendam kon suppen. Dat bleek mogelijk. Ik moest wel een keer of 5 klunen, gelukkig op plekken waar je makkelijk de kant op en af kon komen. Alleen in Volendam en Edam moest ik een keer wat verder lopen en in Edam een stukje terug suppen omdat waar het doodliep ik de kant niet op kon komen.

Vrijwel op het eind was er bij Monnickendam nog een sluis waar weer het water op gaan ook lastig was. Waarschijnlijk met wat verder lopen was het wel goed gegaan.

Download(s):

Overige SUP TALK items

Contactformulier