Maarssen Tienhoven

De tocht van vandaag kan door een aantal keer klunen en een ondiepe sloot wel weer een beetje een expeditie genoemd worden. Ik was van plan te starten in Tienhoven-Molenpolder vanaf de parkeerplaats ter hoogte van Oudedijk 19. Eelco Boers wilde echter graag mee en omdat hij in Maarssen aan de Vecht en aan de route die ik bedacht had woont, kon ik die kans natuurlijk niet laten lopen.

Maarssen Vecht Tienhoven Loosdrechtse Plassen Molenpolder Maarsseveense Plassen Vecht
Ca. 22,5 km kilometer
4 april 2021
Start- en finish Maarssen
Aantal ballen gezien 2

De tocht van vandaag kan door een aantal keer klunen en een ondiepe sloot wel weer een beetje een expeditie genoemd worden. Ik was van plan te starten in Tienhoven-Molenpolder vanaf de parkeerplaats ter hoogte van Oudedijk 19. Eelco Boers wilde echter graag mee en omdat hij in Maarssen aan de Vecht en aan de route die ik bedacht had woont, kon ik die kans natuurlijk niet laten lopen.

We begonnen met een stuk Vecht en kozen voor stroomaf. Nu stroomt de Vecht nauwelijks dus de wind die we eerst wat tegen hadden was sterker dan de stroming.

Bij de Kaaienestersluis sloegen we af naar het Tienhovens kanaal. Bij de sluis zijn prima steigertjes voor klunen, maar ik ben er eerder ook wel eens door gegaan (zelfbediening).  Snel na de sluis ligt het eerste fort van de Hollandse Waterlinie op deze route: Fort Bij Tienhoven, waar we een rondje omheen hebben gevaren.

Na weer ca. 1,2 km Tienhovens kanaal kom je bij de kruising met de Kalverstraat. Wij kozen er voor eerst de Loosdrechtse Plassen zelf op te gaan en zijn via de vijfde en vierde plas naar het Weer (een van de recreatie eilanden op de plassen) gevaren om daar vandaan weer via de Kalverstraat terug te varen naar het Tienhovens kanaal.  Voor mij een stuk vol nostalgie omdat ik als kind met mijn ouders heel veel weekenden aan het Weer heb gelegen.

Terug bij het Tienhovens kanaal moet je een klein stukje klunen om de polder richting de Maarsseveense Plassen in te gaan. Dan volgt voor een kleine drie kilometer een ondiepe sloot waar je met zuiging en peddelen door de modder te maken krijgt. Aan het eind ligt weer een kluunplek. Er is daar zelfs een steigertje voor, hoewel ik inschat dat er niet veel gebruik van wordt gemaakt.

Na de overstap naar de Maarsseveense Plassen volgt het tweede fort: fort Maarsseveen. Ook daar hebben we weer een rondje omheen gesupt.

Het eerste en mooiste stuk van de Maarsseveense Plassen bestaat uit een doolhof van sloten en eilanden of zoals ze vanuit de turfwinning heten: legakkers en petgaten. Ik zeg niet voor niets een doolhof want ook wij kozen een keer de verkeerde route. Door de rust en het mooie landschap overigens geen straf. Sommige doorgangen naar een volgend petgat zijn erg smal en voorzien van een soort borstel op waterniveau. Door voor op de plank te gaan zitten zijn deze prima te passeren met de vin.

Vervolgens steek je recht de grote Maarsseveense Plas over. Daar volgt weer een stukje klunen naar de sloot die aan de andere kant van het pad ligt. Vreemd genoeg is er wel een goede voorziening om er uit te gaan, maar niet om er bij de sloot weer in te gaan. Wanneer de oeverbeplanting in de zomer hoger is, zal dat wel lastig kunnen zijn.

Het stuk wat dan volgt is niet bepaald het mooiste stuk van de route. Het voert langs industrieterreinen met o.a. een autosloperij met veel rotzooi in het water. Ook zijn er voordat je weer bij de sluis naar de Vecht komt twee lange lage duikers waar je op je knieën door moet.

Bij de sluis zijn twee molens. Wij zijn na de sluis meteen weer het water op gegaan om nog een klein stukje richting de Vecht te varen. Daar moet je echter weer klunen dus je kunt net zo goed vanaf de sluis iets verder door lopen om meteen naar de Vecht te gaan. Dit ook omdat er bij de tweede keer dat je eruit moet, geen goede kluunvoorziening aanwezig is.

Eenmaal op de Vecht konden we weer terug naar ons startpunt.

De gpx van deze route staat hieronder

Download(s):

Overige SUP TALK items

Contactformulier