Keeping it wild in eigen land

Eindelijk, voorjaar! Het voelt alsof we er lang op hebben moeten wachten. Maar lange dagen, de warmte van de zon en het jonge groen lonkt weer. We wachten niet langer en gaan er weer op uit voor een meerdaagse trektocht!

Door de Covid maatregelen is ons originele plan om de Duitse Wezer af te varen van de baan (voor nu). Maar Janneke woont inmiddels aan Nationaal Park de Weerribben-Wieden dus de nieuwe startplek snel bepaald. De Friese gastvrijheid en mooie wateren van de NP Alde Feanen en NP Lauwersmeer vormt ons doel om de kop van Nederland aan te tikken. Een tocht van zo’n 150km. Op naar het einde van Nederlands vaste land!

NP de Weerribben-Wieden is misschien wel Nederlands mooiste water om te varen. Slingerend door de verschillende watergangen treffen we een steenmarter. Later een ree zwemmend van oever naar oever. Vogels. Heel veel vogels. Van grote ooievaars tot kleine kwikstaartjes. Hoe rijk is onze eigen achtertuin eigenlijk?

We peddelen in een ritme. Een uur peddelen, super korte rek en strek pauze en weer door. Het tweede uur tijd voor een snelle snack. Het 4e uur gaan voor een langere pauze en smeren we onze crackers rijk met pindakaas. Wie is hier niet groot mee geworden? Dit herhalen we achter elkaar door om zeker te zijn dat we ons lijf heel houden en ons energieniveau stabiel. Doe dit lang genoeg dan ben je op schema en is er onderweg tijd voor een langere pauze op een van de inmiddels geopende terrassen onderweg vlak voor we kamp maken. Gezelligheid is ook belangrijk.

Slapen doen we gewoon buiten. Net als straks in de Yukon zoeken we naar goede kampeerplekken langs het water. In het ene gebied is dit makkelijker dan de ander. Friesland is met Recreatieschap Marrekrite (https://www.marrekrite.frl/varen/kamperen/) wel de meest fantastische gastheer die je kan hebben. Geen zorgen dat je weggestuurd wordt en locaties waar geen camping aan kan tippen.

We genieten hier van een ondergaande zon. Bereiden een Adventure Food maaltijd; zak open, kokend water erbij, roeren, even geduld en smullen maar. Voeren goede gesprekken en genieten van ons warme bed. Dit laatste wel in de bescherming van onze tent. Hoewel we altijd goed kunnen opschieten met de locals… muggen houden we liever op afstand tijdens het slapen.

Vieren dagen samen op pad leert ons een hoop. Materialen en kleding testen, planning en organisatie, de snelheid van handelen op het kamp, persoonlijke verzorging en kameraadschap. Lessons learned en weer door op de tekentafel om juli 2022 perfect voorbereid aan de start te staan!

Volg onze avonturen via Instagram of Facebook en stel ook gerust vragen!

YukonSupVenture Ladies
Janneke Smits & Ella Oesterholt

Overige SUP TALK items

Contactformulier