Je bent nog niet toe aan een echte downwinder maar je wilt wel oefenen?

Hoe kun je trainen voor je eerste downwinder?

Downwinders! Voor velen het summum van suppen en ooit ook de oorsprong van het suppen. Laird Hamilton had al snel door wat de potentie van een supboard was toen hij begin jaren ’90 in zijn eentje lang Hookipa Beach peddelde, zoekend naar een alternatief voor het surfen op grote golven.

Je weet inmiddels al aardig je balans te houden op je board en je hebt er al de nodige km’s op zitten. Dan ben je waarschijnlijk toe aan je volgende uitdaging. Online zie je hardcore beelden van downwinders op open water, atleten die schijnbaar moeiteloos van voren naar achteren lopen over hun board. Elke golf uitpersend en met enkele snelle slagen hun board klaarleggen op een volgende piek van de golf. Nu is het open water waarschijnlijk nog alleen aantrekkelijk zonder wind en zijn golven en sidechop redenen om van je favoriete rondje af te zien. Toch zou je heel graag ook eens die atleet willen zijn die scherend de golven afglijdt, maar hoe ga je dat aanpakken?

Misschien is dat helemaal niet zo moeilijk als je denkt!
Waarschijnlijk ken je het wel, je peddelt rustig voort en dan komt er weer zo’n “lastige” boot voorbij die je met zijn hoge boeg en hekgolf uit je balans haalt waardoor je even moet gaan zitten op je board. Of erger, je valt weer.
Die golven kunnen je echter ook een dienst bewijzen! Zodra je ze niet meer gaat zien als een hinderlijke onderbreking van je tochtje maar als een manier om nog meer plezier te hebben op je board, ga je alleen nog maar jagen op die bootjes!

Om te beginnen probeer je eerst wat dichterbij te komen. Niet te dicht natuurlijk want je wilt niet onder de boot belanden en je wilt de schipper ook niet de stuipen op het lijf jagen. Daarna zorg je er voor dat je board onder de juiste hoek t.o.v. de golf ligt. Aanvankelijk zal dat haaks op de golf zijn maar zodra je weet hoe je board reageert kun je een scherpere hoek kiezen. Zodra de golf je board bereikt voel je de achterkant liften, beginners reageren hierop door naar achteren te lopen en “wandelen” zo het board onder zich vandaan. Dat moet je dus vermijden. Afhankelijk van de hoogte van de golf kies je er voor om in een meer surf-stance te gaan staan (voeten iets achter elkaar i.p.v. naast elkaar) of je maakt een klein stapje naar achteren. De golf mag in geen geval onder je door lopen dus je gaat niet te ver naar achteren! Zolang je neus niet duikt is het ook niet nodig om je gewicht naar achteren te verplaatsen. Sterker nog, met wat extra snelle slagen en je gewicht iets naar voren kun je er voor zorgen dat je op de golf blijft!

Met wat geluk en hard peddelen voel je nu dat je board versnelt en op de golf blijft. Je surft!
Nu is het zaak om op de golf te blijven, je voelt al snel aan of je met een paar extra slagen op de golf blijft of dat je een stapje naar achteren moet doen om je board niet te laten duiken.
Dit kan ook het moment zijn dat je board een ongewilde draai gaat maken die onmogelijk lijkt te corrigeren. Dit gebeurt doordat het board met de volledige lengte het water raakt en niet meer tussen de golven past. Je board draait dus dwars op de golven, precies de andere kant op die jij wilt. Dit kun je corrigeren door hard (in de binnenbocht) te peddelen met je blad zover mogelijk van je rail vandaan en door een flinke stap naar achteren te maken waardoor de neus lift en je waterlijn korter wordt. In het begin zal het nog even zoeken zijn naar de juiste reflexen maar hoe vaker je dit oefent hoe beter je dit leert begrijpen en je dit kunt corrigeren.

Zodra het kwartje valt zul je merken hoe leuk dit is! Al die bootjes die je eerst als hinderlijk ervaarde zijn nu ineens onderdeel van het plezier op het water. Bij elk bootje kijk je naar de hekgolf en of het de moeite waard is. Bootjes jagen gaat een onderdeel van je routine worden. Hoe beter je hier in wordt hoe beter je leert begrijpen hoe je board reageert.

Maar welk board gebruik je dan eigenlijk? Een 14′ raceboard zal het snelst een golfje pakken, puur door de snelheid die een dergelijk board kan halen. Dat heeft te maken met de lange waterlijn (“lengte loopt”) en door de beperkte breedte. Aan de andere kant, hoe korter en breder je board, hoe moeilijker je board snelheid kan maken om op een golf te komen. Eigenlijk werken korte, brede board dus alleen maar goed in de branding.

En zodra je eenmaal onder de knie hebt hoe je golfjes kunt pakken is je eerste downwinder ook niet meer zo ingewikkeld!

Overige SUP TALK items

Contactformulier