Horsterwold, de route die je eigenlijk niet (volledig) moet doen!

Hugo Vernhout kun je rustig DE SUPtochtenman van Nederland noemen. Avontuurlijk als hij is zoekt hij zowel op internet dmv bestaande SUP en Kano routes als via Maps de leukste en interessantste routes op. Het maakt Hugo niet uit of dat het nu zomer is of winter met sneeuw, Hugo gaat gewoon! Super leuk dat Hugo mee wil werken aan het overzicht van de mooiste SUP routes.

Ik ben gevraagd verslagen van mijn suptochten aan te leveren. Misschien is het de eerste keer aardig dat ik mezelf voor de mensen die me nog niet kennen even introduceer. Mijn naam is Hugo Vernhout, ik ben 59 jaar. Ik sup sinds 2014. Na eerst een paar keer Bart de Zwart gevolgd te hebben bij de Sup11city heb ik meegedaan met een clinic van Bibian Mentel en was, mede door een lange watersportgeschiedenis, meteen verkocht. Sinds 2016 doe ik ook zelf elk jaar mee met de Sup11city.

Daarnaast sup ik het hele jaar door overal tochten, zowel alleen als met anderen. Ik heb een hekel aan 10 keer hetzelfde doen en dus zoek ik steeds nieuw water op. Ik haal een deel van mijn routes van websites met sup- en/of kanoroutes, maar een deel verzin ik ook zelf met behulp van kaarten, luchtfoto’s, streetview e.d.. Dat pakt meestal goed uit, maar bij mijn eerste verslag op deze website niet zoals jullie verderop kunnen lezen.

Soms hoor ik dat ik ook wel eens saaie routes kies, maar voor mij is dat eigenlijk nooit het geval. Door mijn opleiding (Wageningen) en werk (directeur-rentmeester van 2 grote landgoederen) kan ik een landschap goed lezen en zie ik veel meer dan een leek (flora, fauna, structuren in het landschap, menselijke invloeden, gemaakte keuzes in het beheer e.d.).

Van al mijn tochten maak ik filmpjes (staan ook onder mijn naam op youtube en facebook) en zet ik achteraf de gpx bestanden op afstandmeten.nl.

Op de kaart van Nederland kun je zien waar ik allemaal al gesupt heb. Daarnaast heb ik inmiddels (wanneer je tegen de zin van de inwoners in Schotland, Wales en Engeland als 1 land ziet) in 9 andere landen tochten gemaakt.

M.b.t. het weer kijk ik alleen naar wind en onweer. Regen en temperatuur let ik niet zo op (anders dan dat ik me er op kleed natuurlijk). Hierdoor krijg je bij slecht en somber weer ook wat sombere filmpjes, maar dat is niet anders.

 

Dan nu mijn eerste verslag.

Oké, dat was de eerste keer dat ik bij een suptocht die ik gedaan heb vandaag moet zeggen dat anderen het maar niet moeten doen. Meestal pakt dat goed uit maar vandaag was dat niet echt het geval. Dat kwam met name door een klein, ondiep slootje van ca. 2,5 km lang. De eerste kilometer daarvan kon ik met veel moeite nog doorkomen. Daarna ging lopen veel sneller en aan het eind was er helemaal geen sloot meer te ontdekken. Uiteindelijk dus ca. 1,5 km geklund. Verder zaten er op de hele route ondiepe stukken tussen en moest je doordat er blijkbaar veel bevers leven (veel knaagsporen gezien), goed opletten voor takken onder water.

Ook moest ik in totaal 4 maal om stuwtjes heen. Doordat er net gemaaid was kon ik de oevers gebruiken, maar zomers zal dat niet makkelijk zijn denk ik.

Tot slot was er een lange, lage tunnel onder een weg door (zit niet in filmpje). Hij had twee buizen die zo laag zijn dat je er alleen platliggend door kan. De eerste buis ging goed tot vlak voor het eind. Daar bleek een grote hoeveelheid riet de doorgang te blokkeren, dus moest ik weer achteruit terug. De tweede buis leek wel leeg maar ca. 15 meter voor het eind lag er zoveel kroos en andere waterplanten dat ik alleen liggend op mijn rug met veel moeite aan het plafond mezelf er door kon drukken. Achteraf gezien had ik er beter omheen kunnen lopen want snel er achter zal alweer een stuwtje.

Toch zaten er best mooie stukken tussen en had het door het mistige weer soms wat spookachtigs. Daarnaast in alle rust kunnen genieten want op het water was ik natuurlijk helemaal alleen en ook op de kant heb ik zo goed als niemand gezien.

Kortom, ik zal een kaartje toevoegen en het gpx bestand staat hieronder, maar doe toch maar niet.

Als je toch een deel wilt suppen is het startpunt aan de Pegasus is Zeewolde prima. Ter hoogte van nr 37 is een mooie openbaren  steiger en parkeren is geen probleem.

Download(s):

Overige SUP TALK items

Contactformulier