Fanatic Fly XL review

SUP&GO Harderwijk eigenaren Marnix & Diana zijn Suppers met een passie voor de sport. Beide racen op een Starboard, hun school is uitgerust met Brunotti boards maar ook zijn er van diverse merken inflatable tour en raceboards te proberen. Dit is de eerste van een hele serie reviews.

Bij SUP&GO zijn we de trotse bezitter van de Fanatic Fly Air XL. Dit is een uit de kluiten gewassen sup. Een klein beetje de MPV onder de inflatable sups. Geschikt dus voor een heel gezin, voetbalteam of een stel doorgewinterde peddelaars. Anders dan je misschien zou vermoeden is dit board veel meer dan een veredelde bierfiets. Natuurlijk zou hij daar prima geschikt voor zijn. Immers; met zijn enorme oppervlak is hij groot genoeg voor zeven peddelaars, een picknickmand en een krat bier. En natuurlijk is het enorm leuk om dit board te gebruiken voor ontspannen recreëren. Denk aan een mooie zomerdag. Een stukje peddelen, van het board af duiken voor een koele duik en daarna een hapje en drankje terwijl je op je rug in de zon ligt te bakken. Een top attractie!

Maar dit board is zoveel meer dan dat! Dit enorme vlot is namelijk een wolf in schaapskleren. Ondanks zijn formaat is hij veel sneller dan je zou vermoeden. Het ontwerp is niet alleen heel kleurig en perfect robuust afgewerkt. Hij is ook nog eens zo gemaakt dat hij flink op tempo kan komen. Stem de peddelslag goed af en je komt snel op gang. Net als een drakenboot pomp je dit beest met elkaar door havens en over meren. Het is super leuk om te doen en kan een serieuze workout zijn voor groepjes peddelaars die houden van goed teamwork. Een gelijkmatige peddelslag helpt om maximaal rendement op te leveren. Wat verder opvalt is dat deze Fanatic Fly Air ook nog eens heel wendbaar is. Je hoeft geen geoefende peddelaar te zijn om het board een bocht te laten maken. Sterker nog, je kunt hem op de vierkante meter 365graden laten draaien! Perfect dus voor het geval je bijvoorbeeld op druk water bent en even wil bijsturen. Voor de gevorderde suppers is het zelfs mogelijk om een pivot turn te maken. Dit vraagt wel om samenwerking en afstemming. Maar als het lukt dan is het een wereldse ervaring die niet alleen hilarisch is, maar ook nog eens zeer verslavend.

Buiten het feit dat het heerlijk is om flink op tempo een stuk te racen is het board nog veel allrounder in te zetten. We hebben het board getest als vervoersmiddel voor meerdaagse tochten. Hierbij is een aantal van vier suppers het meest ideaal. Op die manier hou je genoeg ruimte over om in het middenstuk van het board je bagage te plaatsen. We hebben op deze manier een meerdaagse tocht gemaakt door de Weerribben. Het is super gezellig om met elkaar een tocht te maken en te genieten van de natuur. Lekker kilometers maken en tussendoor even languit op het board een bakkie thee drinken. Wat een genot is dat!  Met dit board manoeuvreer je zelfs door de smalste slootjes. Nog een voordeel van deze XL sup is dat hij amper diepgang heeft. Het board heeft vier kleine vinnen en een grote. De grote vin geeft meer sturing aan het board wat handig is bij golven. Toch heeft het board maar een diepgang van 30 centimeter en dus is zelfs heel ondiep water geen probleem. Voor de liefhebbers van kamperen en minimalisme hebben wij nog de tip om te slapen op het board. Daarmee heb je voor 4 personen een comfortabel luchtbed. Wat is er mooier dan slapen in de buitenlucht.

En om het board nog even verder de hemel in te prijzen. Het is onwijs leuk om met dit board door de golven heen te ploegen. Hij is reuze stabiel. Op meren blijft het board zelfs met zijgolven netjes op koers en stabiel. En kies je een koers waarmee je mee gaat glijden op de golven dan blijft hij niet alleen stabiel maar stuur je hem ook probleemloos in de gewenste richting.

Conclusie: Deze Fanatic Fly Air XL SUP is veel meer dan een bierfiets. Hij is zijn geld dubbel en dwars waard om ook te worden ingezet voor stevig peddelen op korte en langere afstanden. De afwerking, ontwerp en duurzaamheid van het board zijn van een ongeëvenaarde kwaliteit. Persoonlijk vinden we de kleuren ook heel tof. Nadeel aan het board is dat je wel even aan de bak moet om hem op te pompen. En nog een laatste bijkomstigheid: je moet houden van een beetje aandacht van voorbijgangers houden. Als je met een groepje op dit board aan het peddelen bent ben je namelijk wel een absolute bezienswaardigheid.

Kortom, wij zijn enorm blij met deze XL aanschaf!

Overige SUP TALK items

Contactformulier