Eider van Suderstapel naar Hohner Fähre

Ook Hugo ging op vakantie en hij nam zijn supboard mee. Hij peddelde over de Eider, dat is een rivier in het noorden van Duitsland in Sleeswijk Holstein. De Eider loopt van Rendsburg naar de Noordzee bij Tönning.

Eider van Suderstapel naar Hohner Fähre

Ca. 24 kilometer

19 juli 2021

Start Camping Ferienpark Suderstapel

Finish strandje aan de linkeroever bij Hohner Fähre.

Aantal ballen 1

Aantal keer klunen 0x (wel ophaalservice nodig)

Op vakantie dus gaat de sup mee en zoeken we een gebied op waar water is. Deze tocht zal dus niet veel gebruikt worden door anderen, behalve als je toevallig ook hier naar toe op vakantie gaat.

Deze tocht gaat over de Eider. Dat is een rivier in het noorden van Duitsland in Sleeswijk Holstein. De Eider loopt van Rendsburg naar de Noordzee bij Tönning.

Ik besloot vanaf de camping in Suderstapel in de richting van Rendsburg te varen. Dat is voor je gevoel stroomopwaarts, maar de wind was dusdanig hard in die richting en de stroming die ik de dag daarvoor had gezien was bijna niet waarneembaar, dat ik er van uit ging dat ik meer voordeel van de wind dan nadeel van de stroming zou hebben. In de praktijk bleek het nog gunstiger want toen ik vertrok zag ik dat het water in de rivier ca. 30 cm gezakt was. Er zit tussen Suderstapel en de Noordzee geen sluis o.i.d. dus blijkbaar is het getij tot hier merkbaar. Omdat ik toevallig bij laagwater en weer inkomend tij vertrok bleek ik vrijwel de hele weg ook iets stroom mee te hebben.

De Eider is een brede rivier die slingerend door vrij vlak land stroomt. Opvallend is dat je onderweg vrijwel geen bewoning aan de rivier ziet. Mijn inschatting (dus niet wetenschappelijk onderzocht)  is dat dit komt doordat vroeger het gebied langs de rivier regelmatig kon overstromen. IK ben dan ook maar langs 1 terras gevaren en ben ook maar 1 brug tegen gekomen.

Later deze vakantie volgen er nog andere tochten op de Eider.

Link film: https://youtu.be/G1XZ3UYNApY

Download(s):

Overige SUP TALK items

Contactformulier