Een 1000mile SUP avontuur

Ella Oesterholt & Janneke Smits gaan als de omstandigheden meezitten (Covid-19) volgend jaar de Yukon 1000 Suppen. Met een maandelijks terugkerende blog nemen ze jullie mee in de voorbereidingen. Training, materiaal, tochten en de missie voor schoon water.

Ons avontuur begon 13 jaar geleden als teammaatjes in een wildwater raftteam. Het bracht ons op de mooiste plekken voor wereld-, Europees- en Nederlands kampioenschappen. Toen dit avontuur voorbij was raakte we elkaar kort uit het oog.

“Het plezier van het peddelen liet mij niet los, maar rivieren om te kajakken hebben we niet in Nederland. De SUP-avonturen van Janneke op Social Media zijn mijn inspiratie geweest ook te gaan peddelen.”

Volgend jaar peddelen we ons grootste avontuur tot nu toe. De Yukon 1000 is de langste self-supporting peddelrace ter wereld. We peddelen van Canada (Whitehorse) 1000 mile (1600km) stroomafwaarts naar de poolcircel, en finishen in de wildernis van Alaska.

De Yukon 1000 treedt in de voetsporen van vroege Klondike goldrush avonturiers en dompelt ons onder in de ruwe, ongerepte wildernis die door de afgelegen ligging maar weinig mensen ervaren. Met maximaal 10 dagen om de race te voltooien hebben we één doel; samen finishen.

Een kleine onder voorbehoud natuurlijk. Eigenlijk had het avontuur dit jaar plaats moeten vinden maar het Corona virus kwam op. De race was, natuurlijk terecht, gecanceld.

“Ik kreeg een belletje van Janneke dat de race is uitgesteld en volgend jaar onzeker zou zijn voor haar toenmalige maatje Joanne Hamilton. Ik kon natuurlijk alleen maar JA zeggen op dit avontuur”

Hoe shit soms iets is, als je het shit-deel kan loslaten en het met een vernieuwde blik bekijkt dan ontstaan er ook mogelijkheden. De annulering kwam samen met tijd en een teammaatje in eigen land, wat met Joanne helaas niet van toepassing was. De voorbereiding ziet er dan ineens anders uit. Een heel extra jaar voor (samen)trainen. Wekelijks in onze achtertuin maar ook X(XXX)L tochten, al dan niet in eigen land, en het peddelen voor een missie; schoon water.

We ontvangen natuurlijk heel veel leuke reacties en vragen. Voelen wij ons een lef-wijf? Nee. Nieuwe avonturen ontstaan uit eerder opgedane ervaringen. Elk (micro)avontuur/training is een ontwikkeling naar een nieuw ‘normaal’. De Yukon1000 peddelen is natuurlijk niet niks, maar ook een (logisch) vervolg op eerdere ervaringen én een dosis nieuwe elementen. Straks moeten we rekening houden met beren, hier zal het niet wilder worden dan een brutale vos bijvoorbeeld.

JA zeggen tegen het avontuur, klein én groot opent weer mogelijkheden voor nieuwe. Voor je het weet sta je op de SUP, peddel je mooie tochten en of zien we je aan de start van een NK race, 11-stedentocht of Yukon1000?

Met een terugkerende blog nemen we jullie mee in onze voorbereidingen. Training, materiaal, tochten en onze missie voor schoon water.

Volg onze avonturen via Instagram of Facebook maar stel ook gerust vragen!

YukonSupVenture Ladies
Janneke Smits & Ella Oesterholt

Overige SUP TALK items

Contactformulier