Dirk, nu het stof van het seizoen 2017 is neergedaald willen we je een aantal vragen stellen n.a.v. je mooie 7e plaats bij de Masters.
1. Hoe ziet je trainingsschema er uit naar aanloop van een nieuw seizoen?
Bij mij ligt de nadruk op training vooral in de winterperiode, ik train alleen liever niet in de kou. Het is tevens de beste periode om de conditie op peil te houden of eventueel bij te schaven. Het lijkt voor mij ook gemakkelijker om naar aanloop van het wedstrijdseizoen vanuit deze basisconditie iets gerichter te gaan trainen. In de praktijk komt het er meestal op neer dat ik gemiddeld om de 14 dagen het water op ga ( door beroepsactiviteiten/ familie is meer trainen meestal helaas zelden mogelijk). Doorgaans duren de trainingen ca. 1,5 uur met een 5-tal sessies >30km en 2-tal > 50km. Dit jaar heb ik in juli en augustus eigenlijk bitterweinig op de sup gestaan. Enerzijds waren het vrij winderige dagen en mijn voorkeur gaat toch nog steeds net iets meer naar het windsurfen (Red: Dirk is een niet onverdienstelijk windsurfer) en anderzijds hielden 2 gekneusde ribben (opgelopen op BK begin augustus) me onverwacht ook langer van het water. Van het ogenblik dat ik start is het meestal het gas volledig open, steeds trachtend om de normale, kortere trajecten in een steeds scherpere tijd af te leggen. Trainingen gebeuren meestal alleen. Verder probeer ik elke woensdag een uurtje in het bos te lopen op een sterk hellend parcours.
2. Wat en hoeveel eet je voorafgaand aan een dag op het water?
Carbo-loading 3 à 4 dagen voor aanvang 11 City. Extra snede brood met confituur bij ontbijt, banaan als tussendoortje, extra portie pasta, rijst of aardappelen,… Ik probeer in deze periode ook wat meer water dan gewoonlijk te drinken. Ontbijt voor aanvang van elke etappe bestaat voornamelijk uit sandwiches of 2 sneden wit brood met kaas of confituur, banaan en soms wat eieren of pannenkoek + 2x koffie.
3. Éénmaal op het water lijkt er weinig gelegenheid meer te zijn voor eten en drinken. Hoe, hoeveel en wat eet en drink je tijdens de race?
Dat lijkt inderdaad het/mijn grootste probleem. Standaard heb ik in mijn heuptasje in het ene vakje 2 halve bananen en in het andere vakje 2 powerbars zitten die reeds vooraf in kleinere stukken gebroken zijn. Verder zitten er nog enkele gelletjes in de vakjes van mijn Camelbag, deze gebruik ik zo min mogelijk. Mijn Camelbag vul ik met 1.5 L “isotone” sportdrank. Meestal doe ik er een paar schepjes minder in en is het meer om wat “smaak” aan het water te geven. Na de rust vul ik dit al dan niet aan tot dezelfde hoeveelheden. Dag na dag lukt het ontbijten steeds minder goed. Op dag 3 & 4 heb ik last van mijn maag gekregen met braken tot gevolg. Vorig jaar heb ik ook al gelijkaardige problemen gekend, toen was ik nog in de overtuiging dat het door het (te) warme weer veroorzaakt werd maar blijkbaar zijn er toch andere factoren die hier een rol in spelen ( …een zwakke maag? …te diep gegaan bij inspanningen? …te lang gewacht met eten? …verkeerd gegeten of verkeerde hoeveelheden op verkeerd moment?). Hier ligt momenteel voor mij de grootste uitdaging: uitzoeken wat die problemen veroorzaken en hoe ze verholpen kunnen worden…
4. Wat eet je na een etappe?
Hangt er vaak vanaf. Ook dit jaar ondervonden dat de snelheid in de kopgroep vaak zo “hoog” ligt dat er nauwelijks tijd is om te eten. Snel een stukje banaan of powerbar in de mond stoppen lukt meestal nog net en je moet ook maar geluk hebben dat je gelletje in één keer perfect openscheurt of je kan het wel schudden (dat overkwam me helaas op de laatste etappe: treintje gelost en serieus tijdverlies). Echte afspraken werden er dit jaar niet gemaakt. 2 jaar geleden in treintje met James van Drunen en Fritz Rometsch werden er wel concrete tijdstippen om te eten afgesproken.
5. Direct na de finish is het altijd hectisch terwijl verzorging prioriteit heeft. Hoe ziet het verloop van de dag na aankomst er uit?
Meestal is de honger bij mij eerder ver weg na dergelijke inspanningen en probeer ik nog wat pasta te eten. Wat ik wel zo snel mogelijk probeer naar binnen te werken is een recovery shake, ik heb ook de indruk dat deze echt werkt. Later op de avond ook nog enkele glazen (choco)melk. Direct na de finish is het voornamelijk zorgen dat je geen kou krijgt. Zo snel mogelijk natte kleren uit en indien mogelijk een warme douche. Vervolgens een deugddoende massage en daarna proberen te eten en zoveel mogelijk te rusten. Later op de avond al zoveel mogelijk klaar maken voor de etappe van de volgende dag.
Grtz, Dirk