De juiste peddelslag

Een juiste manier van peddelen is niet alleen voor experts nuttig maar voor elk niveau.

“Laat mij maar, ik hoef niet zo hard”

Iets wat je vaak hoort wanneer je als instructeur iemand vriendelijk probeert te wijzen op een onmiskenbaar verkeerde houding.

Een groot aantal nieuwe beoefenaars van de sport valt voor de toegankelijkheid. Het is niet moeilijk om te leren, elke sloot wordt een avontuur en op het water vind je rust en ruimte. Maar ook beginners zullen wel eens een beetje tegenwind ervaren, een boot met een hekgolf tegenkomen of een stukje open water moeten oversteken. Je zult merken dat het ineens niet meer vanzelf gaat, je raakt uit balans, je kan je koers niet houden of in het ergste geval; je drijft af.

Dus waarom zou je je niet verdiepen in een beetje techniek? Een goede peddelslag is niet alleen nuttig voor pro’s maar zeker ook voor de recreatieve supper. Je peddelt makkelijker, verder, sneller en met minder kans op blessures. Je gaat ineens meer opties zien als je efficiënter peddelt, dat stukje open water is ineens geen belemmering meer.

Maar wat is dan een juiste peddelslag?

Pro’s zijn eigenlijk altijd bezig om hun slag te verbeteren en verder te optimaliseren. Veel gebeurt in de details maar in grote lijnen zijn er wel een aantal punten te benoemen die je als beginner direct kunt toepassen. Stel om te beginnen je peddel af op de juiste hoogte, je eigen lengte + ca. 10 cm.

  1. Peddel voorin, d.w.z. steek je blad ver voor je in het water en haal hem er bij je voeten weer uit. Alles achter je voeten is verloren energie.
  2. Strek je bovenste arm en duw met je bovenste hand je peddel van je af.
  3. Houdt je onderste hand halverwege de steel.
  4. Misschien wel het belangrijkste; steek altijd je hele blad in het water.

 

 

Zodra je deze 4 punten gaat toepassen gaat je vanzelf een aantal dingen opvallen.

Wil je altijd je blad in zijn geheel in het water steken dan is er een grens aan hoe ver je je peddel naar voren kunt reiken. Ook ga je merken dat je met je onderste hand verder naar onderen aan je steel je blad minder ver voorin kunt steken. Eigenlijk hebben dus alle punten invloed op elkaar.

Maar vooral ook, wanneer je je hele blad in het water gaat steken merk je ineens dat je peddel eigenlijk iets te kort staat afgesteld. Dat laatste is nou precies wat een beginner onderscheidt van een ervaren supper, je gaat dynamischer peddelen! Minder rechtop, bij elke slag buig je iets in je heupen en je gebruikt ook meer je benen. Minder met je armen dus maar meer met je hele lichaam, zie jezelf als een veer die constant spant en ontspant. Dat klinkt misschien vermoeiender dat het is, in de praktijk gebruik je op deze manier je eigen lichaamsgewicht om druk op je blad te zetten. Je peddelt dus niet meer alleen met je armen met kans op blessures.

Om een goed gevoel voor de beweging te krijgen kun je de peddelslag beter gaan benaderen als een beweging van boven naar beneden i.p.v. een beweging van voren naar achteren.

Probeer het eens uit tijdens je volgende tocht op je sup. Neem de 4 genoemde stappen goed in je op en ervaar dat er meer valt te halen uit elke peddelslag!

Overige SUP TALK items

Contactformulier