De Ems (Eems) Rheine Gleesen (Dag 2)

Het tweede deel van mijn weekend tocht over de Eems ging van Rheine naar Gleesen.

De Ems (Eems) Rheine Gleesen 10 oktober 2021

29,45 kilometer

Start bij de Bayernstrasse

Finish in Gleesen

Aantal ballen 2

Aantal keer klunen 2

 

In het centrum van Rheine was na de sluis niet echt een goede opstapplaats te vinden. Ik ben daarom begonnen bij een strand ter hoogte van de Bayernstrasse. Wanneer je deze tocht wil combineren met de tocht van Hembergen naar Rheine zonder in Rheine te overnachten moet je daar dus vanaf de sluis in Rheine heen lopen. Dat is een goed beloopbare, maar wel lange (1,16 km) kluunroute.

Het eerste stuk van deze route heeft weer wat stroming, maar lang duurt dat niet.

Het landschap is zeker anders dan op het stuk Hembergen Rheine. Zeker op het eerste deel lijkt het door de vele grote bomen langs de rivier alsof je veel door bos vaart. Ik had nu vrijwel geen wind, maar bij meer wind zullen de bomen een goede beschutting geven.

Daarna volgt een stuk met meer open landschap en wordt de rivier breder. De rivier is hier minder diep in het landschap ingesleten en dus heb je een mooi overzicht over de landerijen op de oever. Ook wordt hij beter bevaarbaar voor motorboten en dus ga je die met mooi weer ook zeker tegenkomen.

Zeker na de snelweg Nederland Osnabrück slingert de rivier nogal. Hemelsbreed leg je daardoor niet veel af. Zo werd ik ergens vanuit het bos gefotografeerd en een lange bocht later stonden die zelfde mensen weer langs de oever.

Verder kom je onderweg twee sluizen tegen. De eerste al vrij snel na Rheine. Vlak ervoor zit een splitsing waar je links moet houden omdat je anders over een stroomversnelling over rotsen moet varen. Er stond gelukkig een duidelijk bord. Bij de sluis is een steiger. Bij mij lag er helaas een grote werkboot aan dus ik moest wat moeite doen om er uit te komen. Aan de andere kant kwam ik er wel weer makkelijk in. Neem hierbij wel de tweede steiger en niet meteen de eerste metalen.

De tweede sluis is 6 slingers na Listrup. Ook daar is door steigers klunen geen probleem.

Uiteindelijk ben ik in een soort recreatiepark iets voor Gleesen gestopt. Daar had mijn vrouw de auto aan de Gleisweg neergezet, vlak bij een openbare steiger. Gleesen zelf ligt te ver van de rivier af.

Link film: https://youtu.be/PLwFB67eDhc

 

Download(s):

Overige SUP TALK items

Contactformulier