De Ems (Eems) Hembergen Rheine (Dag 1)

In combinatie met een weekendje uit in Rheine (hemelsbreed 39 km ten oosten van Enschede) heeft Hugo twee tochten op de Eems gemaakt. Deze eerste ging van Hembergen naar Rheine. De tweede tocht volgt in een nieuwe post.

De Ems (Eems) Hembergen Rheine 9 oktober 2021

Ruim 30,7 kilometer

Start bij de brug over de Eems aan de Dorfstrasse in Hembergen

Finish in Rheine centrum net voor de sluis rechts

Aantal ballen 3

Aantal keer klunen 0

 

Ik had een folder over kanotochten op de Eems gevonden, maar die was onduidelijk en niet altijd correct. Toch lukte het om het startpunt bij Hembergen te vinden. Daar kun je via een trap makkelijk de rivier op.

Daar vandaan was het ca. 30,7 km stroomafwaarts naar Rheine. Het eerste stuk van ca. 11 km was zowel landschappelijk als m.b.t. het suppen het meest interessant en leuk. Dit stuk gaat door een natuurgebied. De rivier heeft daar doordat het vrij ondiep is nog aardig wat stroming. Ook zijn er zandbanken, omgewaaide bomen die deels in de rivier liggen e.d.. Dit zorgt ervoor dat je constant goed moet kijken waar je vaart. Ik vind dat interessant want je leert er het water beter te lezen. Op een gegeven moment zie je al van afstand aan stromingspatronen in de rivier waar je voorzichtig moet zijn, waar je door de stroming heen geduwd wordt etc. Een bijkomend voordeel is dat het water hier erg helder is, waardoor je alles goed kunt zien.

Zeker in dit jaargetijde is dit een stuk waar mensen die voor het eerst op stromend water willen suppen goed kunnen oefenen. Bij rivieren moet je dan natuurlijk wel vooraf kijken of door smeltwater, regenbuien in het stroomgebied e.d. de omstandigheden niet heel anders zijn. Rivieren zijn immers constant aan verandering onderhevig.

Na Emsdetten, waar je overigens zoals gebruikelijk bij steden en dorpen aan dit soort rivieren vrijwel niets van ziet, wordt de rivier wat breder en dieper en daardoor heb je nog maar een beetje stroom mee. Ook heeft de rivier zich in de loop der tijd aardig diep in het landschap ingegraven waardoor je vaak niet veel van het direct aan de rivier gelegen landschap kunt zien. Toch is het zeker de moeite waard om een keer te bevaren.

Voor Rheine kwam ik opeens heel veel verschillende wedstrijd kano’s tegen met zo te zien zeer ervaren en fitte kanoërs en kanosters er in. Het bleek de warming-up voor een grote wedstrijd. Ik kon nog het parcours over voordat de wedstrijd begon. Alleen vlak voor Rheine haalden de eersten me weer in en ben ik even aan de kant gegaan.

In Rheine ben ik gestopt. Er is daar net voor de sluis een niet heel makkelijke trap. Aan de andere kant van de rivier zijn makkelijkere uitstapmogelijkheden, maar de trap zat vlak bij mijn hotel.

Rheine is overigens een leuke stad met een oud centrum vlak bij de rivier.

Link film: https://youtu.be/8-Q9WwZROII

 

Download(s):

Overige SUP TALK items

Contactformulier