De Berkel Lochem Eibergen en terug

Na ruim een maand sup Hugo weer eens een nieuwe tocht gesupt. De “pauze” was een gevolg van twee elfstedentochten in een week (1x op de elliptigo en 1x de sup11city cleanup) en de voor Hugo gebruikelijke rustpauze die hij daarna altijd even neemt.Omdat hij ’s middags moest werken in Diepenheim besloot Hugo deze keer een tocht op de Berkel te maken en hij vertrok vroeg (6.15 uur) vanuit Lochem. Bij de Stiggoor heb je goede parkeergelegenheid en een startsteiger.

De Berkel Lochem Eibergen en terug 25 september 2021

Ruim 33 kilometer

Start en finish in Lochem aan de Stiggoor

Aantal ballen 1

Aantal keer klunen 8

Het was nog totaal donker en ik hoopte, zeker omdat ik richting het oosten ging, op een mooie zonsopgang. Door de bewolking kwam dit er helaas niet van.

Varen op onbekend water in het donker betekent natuurlijk dat je rustig moet varen. Je weet immers niet hoe diep het is, of er veel waterplanten zijn, wanneer er lage bruggen komen e.d.. Toch valt het me altijd mee hoeveel je nog ziet, zelfs op een nacht met zoveel wolken dat er ook geen maan te zien is. Wel had ik voor de zekerheid en headlight op (alleen even aan bij de bruggen).

Vanaf het moment dat het licht genoeg was om de omgeving te zien zag ik dat de Berkel in ieder geval op dit stuk, landschappelijk tegen viel. Het is een duidelijk gekanaliseerde beek met veel rechte stukken en waarbij je vrijwel constant tussen twee dijken en/of hoog riet vaart waardoor je zelfs vanaf een sup weinig ziet.

Bij de sup11city had ik natuurlijk ruim 200 km afval uit het water gehaald. Hierdoor wordt het een soort lange intervaltraining. De conditie was dus wel goed. En omdat de omgeving dus tegenviel besloot ik zodra het licht genoeg was, er een serieus tempo in te zetten. Dat kon ik uiteindelijk tot het einde goed vol houden. Na ruim 33 km kwam ik inclusief 8 maal klunen bij stuwen en het rustige donkere stuk in het begin op een mooi gemiddelde van 6,7 km/uur uit.

Onderweg moest ik bij 4 stuwen klunen. Omdat ik na ca. 16,5 km omgekeerd ben betekende dat dus 8 keer de kant op en af. Er zijn echter goede kanosteigers en de te lopen afstanden zijn beperkt. Bij de laatste stuw voor Eibergen zag ik dat ik qua timing beter net voor de stuw kon omkeren i.p.v. twee keer klunen voor nog een klein stukje naar Eibergen op en neer.

Stuwen doet trouwens vermoeden dat er stroming staat, maar hoewel dat in andere jaargetijden of na veel regen vast wel zo kan zijn, was er nu zo goed als geen sprake van stroming. Over 1 van de stuwen liep niet eens water. Ook had ik slechts op enkele korte stukken wat last van waterplanten en was het helder water.

Zoals altijd is een .gpx bestand bijgevoegd maar omdat het een heen en weer stuk is waar je wel heel erg je best moet doen om fout te varen is dat eigenlijk niet echt nodig.

Download(s):

Overige SUP TALK items

Contactformulier