Amsterdam Nieuw West vanuit Sloten

Het verslag van Hugo is deze keer meer een waarschuwing dan een tip voor een leuke route. Er is daarom geen .gpx bestand bijgevoegd. De route van vandaag is grotendeels gebaseerd op een kaart van kanoroutes in Amsterdam Nieuw West. De titel van de kaart was nog zo veelbelovend: “Kanoparadijs Nieuw West”. Lees gerust verder als je inmiddels geïnteresseerd bent geraakt.

Amsterdam Nieuw West vanuit Sloten 22 augustus 2021

Ca. 20 kilometer

Start en finish bij de brug bij de Akersluis in Sloten

Aantal ballen 10 en aantal keer klunen teveel

Okay, laat ik het maar meteen zeggen. Mijn verslag is deze keer meer een waarschuwing dan een tip voor een leuke route. Ik ga de gpx dan ook maar niet delen, want na mijn verslag gaat toch niemand deze route varen.

Ik had de route van vandaag grotendeels gebaseerd op een kaart die ik op internet had gevonden van kanoroutes in Amsterdam Nieuw West. De titel van de kaart was nog zo veelbelovend: “Kanoparadijs Nieuw West”. De foto’s op de kaart zagen er mooi uit en de kaart had genoeg informatie over overstapplaatsen, horeca, rustplekken e.d. Waar ik niet goed naar gekeken had was de datum op de kaart. Dat bleek achteraf 2016 te zijn. Ik weet niet wat er de laatste 5 jaar gebeurd is, maar het paradijselijke was er wel af.

Op basis van de kaart had ik een route van ruim 22 km omgezet in een gpx bestand.

Het eerste stuk van ca. 5,6 km over de ringvaart ging nog prima, bijna geen wind en helemaal nog geen boten. Wel wat regen, maar dat vind ik nooit erg. Bij Halfweg sloeg ik rechtsaf de polder in. Volgens de kaart was daar een overdraagpunt zonder voorzieningen. Dat bleek nog te kloppen, maar achteraf gezien was dit wel het makkelijkste overdraagpunt van de hele route.

Het eerste stuk was nog veelbelovend. Goed bevaarbaar en een mooie omgeving. Als snel was er echter een op de kaart eveneens als “overdraagpunt zonder voorzieningen” benoemd obstakel. Dat bleek wel een echt obstakel te zijn. Er waren bij een brug drie metalen buizen over het water met links en rechts privé tuinen waar ik er niet uit kon. De eerste buis kon ik de plank nog net onder door drukken. Bij de andere twee buizen moest ik er op gaan zitten en dan de plank er tussen door tillen. Hoe hier een kano langs moet komen is me aan raadsel.

Vervolgens was het plan een rondje te maken in het tuinpark Osdorp. Op de kaart stond een overdraagpunt met voorzieningen om daarin te komen. Er was inderdaad een steiger om er uit te gaan. Daarachter stond echter een soort oerwoud van Grote Berenklauwen waar je natuurlijk niet door heen kunt (brandblaren). Ik ben vlakbij de oever op geklommen om te kijken of ik de steiger kon vinden waar ik weer het water op kon, maar die kon ik helemaal niet vinden.

Na het tuinpark dan maar over te slaan volgde een stuk van in totaal ca. 6 kilometer met o.a.:

  • Steeds monoculturen van verschillende waterplanten waar ik me doorheen moest worstelen, of zelfs langs moest lopen waarbij ik moeilijk wat water af en op kon komen,
  • Een stuk met zo ondiep water dat de grote vissen die er zaten zelfs deels bovenwater uitstaken en die wanneer ik de buurt kwam alleen maar links of rechts weg konden schieten. Alleen doordat de bodem bestond uit dunne modder kon ik verder komen,
  • Niet op de kaart staande overdraagpunten zonder voorzieningen waardoor ik soms weer stukken moest lopen,
  • Veel spullen in en onder het water waardoor je rustig moet varen omdat je elk moment met je vin kunt blijven haken. Normaal zijn dat meestal takken, maar hier waren het ook supermarkt karretjes, bankstellen en zelfs een keer een scooter van een pizzabezorger. Ik ga in dit soort gevallen altijd voor de zekerheid anders op mijn plank staan. Normaal heb ik mijn voeten naast elkaar, maar dan zet ik er eentje meer naar voren zodat ik ook in die richting meer stabiliteit heb om schokken op te vangenen zelfs een hek over het water met een bordje er op dat ik het na het doorvaren wel weer dicht moest doen i.v.m. ganzenoverlast. Ik heb aan beide kanten geen gans gezien.

 

In totaal heb ik ca. 2 uur gedaan over deze 6 km. Gelukkig volgde er daarna nog een stuk van ca. 5 km over o.a. de Sloterplas waar ik even lekker door kon suppen.

Bij het eindpunt zat een sluis, maar daar moest ik toch het water uit omdat mijn auto daar stond. Parkeren was daar trouwens prima en zelfs gratis. Ik heb daar meteen ook nog even de molen bezocht. De bierbrouwerij ernaast was helaas gesloten.

Overige SUP TALK items

Contactformulier