OPEN NK SUP WAVE powered by Fanatic, ION & The Spot

De beste wave-SUPPERS van Nederland gaan voor de titel “BESTE WAVESUPPER VAN NEDERLAND” de strijd met elkaar aan in de Nederlandse golven. De GO wordt alleen gegeven bij ideale condities op één van de zeven afroep weekenden en zaterdag 25 september was de dag met Noorder swell, offshore wind én dikke bakken.

Zaterdag 25 september staat al een tijdje in het vizier bij golfverslaafden als The Spot een officiële GO afgeeft. Windguru en Tobias van Tellingen van surfweer.nl hebben de laatste twijfels weggenomen en het NK wavesup 2021 is een feit. Een periode van 13 seconde bij 1,5 meter en een afnemende ZW 6 knopen is een zeldzame voorspelling die menig Nederlands surfhart sneller laat kloppen. ’s Morgens lijkt het een beetje tegen te vallen met nog wat rommelige lijnen maar gaandeweg de dag zal de voorspelling van Tobias een memorabele dag opleveren.

Rond 9:30 verschijnen de eerste deelnemers op het terras en als je zou zeggen dat er een familiereünie gaande is zou je het ook geloven. De inschrijving is tussen 10:00 en 10:30 gevolgd door de skippersmeeting om 11:00. Rudolf de Roo en Emma Reijmerink leggen om beurten uit waar de jury op let als je de titel beste wavesupper van Nederland wilt verdienen. Suppen in de golven is toch net iets anders dan “gewoon” golfsurfen door het gebruik van een peddel. Naast o.a. overall performance wordt dit nog even extra benadrukt door de jury. In een heat van 15 minuten tellen de beste 3 heats en een manoeuvre telt alleen als je hem staande eindigt. Naast de heren zullen ook de dames gaan strijden om de titel.

In de eerste ronde worden bij de heren 4 heats gevaren, gevolg door een repercharge van 2 heats waarin de afvallers van de eerste ronde zich terug kunnen knokken naar de volgende heat. Na een korte pauze volgt de kwart finale van wederom 4 heats, gevolgd door de halve finale. De dames varen 3 heats in totaal waarbij de overall score telt voor de einduitslag.

Rond 12:00 lopen de eerste 4 deelnemers het water in voor wat een mooie strijd gaat worden. Tijdens de eerste 2 rondes komt de zon nog niet echt door maar als ronde 3 begint trekt de lucht open en veranderd het wedstrijdveld in een zonovergoten golfslagbad.

In de eerste 4 heats laten de favorieten al snel zien dat het een echte strijd gaat worden in de top. Dick van der Spek is de oudste deelnemer op het water maar laat met enkele signaturen moves zien dat er niet met hem te spotten valt. Met enkele cross-step turns, cheater hang-fives en een unieke flow in zijn ritten scoort hij veel punten.

Local en overall waterman Kjell de Bruyn maakt veel meters en ript elke golf aan stukken met agressieve turns. Eveneens locale ripper en collega Jeroen Kuijper heeft ook alles in huis en sprokkelt zo flink wat punten in zijn heats. Koen Proost laat zien dat hij een serieuze titelkandidaat is met ijzersterke lip smacks en goede golfkeuze. Jasper van Overbeek staat normaal gesproken op zijn vertrouwde 14’ Fanatic Blitz en heeft voor deze gelegenheid gekozen voor een longboard. De juiste golfkeuze speelt hem aanvankelijk nog parten maar weet zich toch met soepele, stijlvolle cut-backs via de repercharge terug te vechten naar de 2e ronde. Met elke golf worden zijn turns beter maar helaas is het net niet genoeg om door te gaan naar ronde 3.

 

Cees Velberg scoort veel punten met zijn snelle, bottum turns en samen met Kjell laat hij zien hoe je op de relatief lage golven kleine wavesups kunt inzetten door effectief te pompen. Elke manoeuvre van Cees werd bovendien met luid gejuich bekroond door zijn enthousiaste schare fans op het strand.

Bij de dames weet Stephanie da Silva met mooie lange front- en backside turns goed te scoren. Debra heeft aanvankelijk moeite met de juiste golfkeuze maar pakt dan toch punten met enkele fraaie ritten van de achterste bank tot de shorebreak. Ella Oesterholt die op haar Fanatic Stylemaster staat laat mooie, soepele cut-backs zien in haar bekende vloeiende stijl. Maar uiteindelijk ging de strijd vooral tussen local Emma Reijmerink en Arriane Aukes.

 

Voor Arriane was het bijna 2 jaar geleden dat ze voor het laatst op een supboard gestaan had en wilde daarom de competitie eerst aan zich voorbij laten gaan. Nadat vriendin Debra haar overhaalde met het vooruitzicht van de epische voorspelling besloten ze beide in te schrijven. Dat tekent meteen ook de sfeer tussen de deelnemers, van vrienden op het land naar strijders op het water op zoek naar de beste golven. Eigenlijk was het voor Arriane zelfs meteen haar eerste supwave wedstrijd maar de wave- en freestylekampioene schakelde op het water direct in de competitie modus en liet zien ook in het suppen in de top thuis te horen. Maar zelfs Arriane moest uiteindelijk buigen voor de koningin van the Spot, Emma Reijmerink. Naast haar werk bij the Spot pakt ze samen met Kjell de Bruyn voor en na werktijd de nodige golfjes en die kennis en ervaring laat ze dan ook duidelijk zien. Met front- en backside ritten afgewisseld met agressieve cut-backs knokt ze zich naar de top.

De finale bij de heren ging uiteindelijk tussen Cees Velberg, Dick van der Spek, Kjell de Bruyn en Koen Proost. Voor deze heat krijgen de deelnemers 20 minuten en de omstandigheden zijn gaandeweg steeds beter geworden, een echte finale waardig dus. In de eerste minuten scoort Koen direct met 2 fraaie golfritten waarbij hij de laatste eindigt door zich ternauwernood staande te houden en zo zijn score veilig te stellen. Het publiek op het strand reageert met enthousiasme en lof. Kjell, Cees en Dick laten zien dat ze ook in de finale thuis horen en pakken veel golven met mooie turns. Dick scoort hoog met zijn mooie vloeiende stijl en signature moves. De stijl van Kjell en Cees is echter iets agressiever in de turns en daar zet de jury net wat meer punten op. Koen heeft zich voor de finale afgezonderd en gefocust maar op het water lijkt het alsof hij gewoon lekker aan het freesurfen is wat je terug ziet in zijn flow en souplesse. Bovendien raakt hij de lip net iets harder en hoger dan de rest. Uiteindelijk zaten alle finalisten dicht bij elkaar en werd het een close call waarbij Koen als terechte winnaar uit de bus kwam.

Tijdens de prijsuitreiking werd duidelijk dat er sprake was van een unieke dag met veel goede vibes en mooie actie. Na afloop van de ceremonie bleven de omstandigheden zeldzaam mooi met een geheel afgenomen wind en swell die gewoon door bleef komen. De jury en ondergetekende besloten daarom zelf nog even het water op te gaan om uiteindelijk de zon onder zien gaan vanaf het water.

The Spot is één van die zeldzame locaties waarbij de unieke sfeer van het surfen uitgedragen wordt met veel kennis en enthousiasme. Een event als dit laat dat duidelijk zien en iedereen die aanwezig was zal daar nog lang met een goed gevoel aan terug denken.

 

 

Uitslag:

Dames

  1. Emma Reijmerink
  2. Arianne Aukes
  3. Stephanie da Silva

Heren

  1. Koen Proost
  2. Kjell de Bruyn
  3. Cees Velberg

 

Meer foto’s van het evenement vind je hier.

BIG THANKS TO @fanaticsupbenelux & @ionbenelux & @thespotwatersport & @surfweer

 

 

Op naar het volgende NK in 2022!

 

 

 

Overige SUP items

Suppen.nl

WK Hongarije 2021

De ICF World Championships Stand Up Paddle werden van 8 t/m 12 september gehouden in Hongarije op het prachtige Balatonmeer. Het stadje Balatonfüred, aan de noordoostelijke zijde van het meer, werd overgenomen door meer dan 500 atleten uit 50 verschillende landen. Met zoveel wereld toppers aan de startlijn werd dit een waar spektakel!
Lees hier hoe het onze Nederlandse toppers verging.

Lees verder »
Suppen.nl

Eurotoursup Nordhausen 2021

17 juli werd in Nordhausen (Duitsland) een EuroTour SUP wedstrijd gehouden. Onze nationale toppers Joep van Bakel (Fanatic), Petronella van Malsen (Mistral) en het 17-jarige talent Donato Freens (Lightcorp) deden goede zaken in de top 3.

Lees verder »
Suppen.nl

NK SUP 2021

Op 10 & 11 juli 2021 werd het NK SUP georganiseerd. De wedstrijden vonden plaats op de Noorderplassen in Almere. Tijdens het NK werden verschillende races gesupt: Technical Race, Sprint race en Long Distance.

Lees verder »
Contactformulier