NK, dag 1; Leeuwarden

NK, dag 1; Leeuwarden

Het was een prachtige dag voor de eerste NK race in 2017. De weersverwachting liet een overwegend zonnige dag zien met een kleine kans op een regendruppel en temperaturen rond de 17º. Vooraf werd wel verwacht dat de zuidwestelijke wind rond kracht 4 een rol zou kunnen spelen aangezien er in de route lange stukken waren opgenomen waar de wind vrij spel had. Hadden de deelnemers bij de start nog flinke tegenwind, op de Bonkervaart werd iedereen getrakteerd op een mooi rugwindje. Op een enkeling na hadden de meeste deelnemers goed rekening gehouden met de temperatuur en werd er overwegend in short en lycra gepeddeld.
De organisatie was in handen van 11City-SUP organisatoren Tineke en Ritske Merkus en verliep zoals verwacht vlekkeloos. Het stadsstrand bleek een prima plek om te verzamelen, te starten, te finishen en om na afloop na te praten onder het genot van een hapje en een drankje. De route van ruim 14 km was uitgezet rond Leeuwarden en voor sommige deelnemers was deze niet geheel onbekend aangezien een groot stuk ook in de laatste dag van de 11-steden (in tegengestelde richting) wordt gepeddeld.
De race werd gevaren in 3 categoriën, een inflatable/hardboard groep, de dames en de heren. Vijf minuten na de inflatables vertrokken de dames, 5 minuten later gevolgd door de heren. De tegenwind en de lastige chop maakte het zelfs voor de toppers nog best lastig. Na een aantal valpartijen die een aantal toppers een onbedoelde inhaalrace bezorgde kwam langzaamaan de gebruikelijke volgorde terug in het wedstrijdveld. In de einduitslag zijn weliswaar geen afwijkende plaatseringen op te merken maar dat betekend niet dat er niet hard gestreden werd. De uiteindelijke winnaar Joep van Bakel (Fanatic/ION) noteerde een gemiddelde snelheid van 10 km/h wat ongekend snel is. De nummers 2 en 3 Martijn van Deth en Ike Frans (beiden Starboard) deden daar nauwelijks voor onder. Wat verder opviel was het duidelijk aantoonbare verschil in baardsnelheid tussen de 2017 raceboards en de wat oudere modellen. Veel merken willen duidelijk niet onder doen voor de merken die in de top terug te vinden zijn wat de ontwikkeling duidelijk ten goede komt. Een aantal deelnemers ziet daarnaast heil in het importeren van exotische merken en ook dat betaalde zich vandaag uit.
De dag viel samen met een etappe van de Eurotour in St. Maxime waardoor Ricardo Haverschmid, Petronella van Malsen ((beide Mistral) en Kjel de Bruin (Fanatic, ION) verstek lieten gaan. Dat door de live-stream van dit event, die samenviel met de prijsuitreiking, sommige aanwezigen hun aandacht deed verdelen tussen de huldiging en supracer.com, was hen vergeven. Onze nationale trots was daardoor toch een beetje aanwezig op deze zeer geslaagde eerste wedstrijddag.

Uitslag Heren:

Uitslag Dames:

Uitslag inflatables:

Share this post